Marokkóból, szeretettel

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 12. 12:28

Imádja Budapestet, Marokkó imázsfrissítését tűzte ki célul, és újabb közvetlen járat elindításán fáradozik Karima Kabbaj Asszony, a Marokkói Királyság magyarországi nagykövete.

A marokkói kézműves termékek színkavalkádja láttán minden női szív megdobban. Honnan jött az ötlet, hogy ebben az egyedi formában mutatkozzanak be éppen most, éppen itt?

Egy különleges, kellően látványos és figyelemfelkeltő megjelenést szerettünk volna, ahol életre kel a marokkói kultúra, a hagyományok, és valamit megérezhetnek az emberek abból a semmihez sem hasonlítható hangulatból, ami Marokkót jellemzi. De azon túl, hogy a magyar vendégeket közelebb hozzuk Marokkóhoz, az is a célunk, hogy eloszlassuk az arab országokkal kapcsolatos előítéleteket, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy Marokkót nyitottság, tolerancia jellemzi. Biztonságos, vendégszerető ország, ahol békében együtt élnek a vallások, és a helyiek tiszta szívvel és őszinte kedvességgel fogadják az idegent. A kiállításnak ez a fő üzenete.

Az eseményt a Marokkói Királyság magyarországi nagykövetsége szervezi, együttműködésben a Marokkói Turisztikai és Gazdasági Minisztériummal és a Maison d'Artisan-nal, valamint magyar részről a Külgazdasági és Külügyminisztériummal és a Főpolgármesteri Hivatallal.

Karima Kabbaj Asszony, a Marokkói Királyság magyarországi nagykövete

Fotó: turizmus.com

Mi mindennel találkozhatnak a látogatók?

A fesztiválra 30 kézműves utazott Budapestre egyenesen Marokkóból, a látogatók szeme láttára készítik szőttes-, réz-, fa-, ezüst-, bőr- és agyag remekeiket.

Ezeket a kézműves remekeket tekinthetik meg a kilátogatók, akik között egyébként a tapasztalatok alapján nemcsak magyarok, de külföldi turisták is szép számban vannak. A kézművesség kiemelten fontos országunk gazdasága számára, ráadásul olyan élő hagyományokról beszélhetünk, amelyek együtt élnek a modernitással, és ma is részei a hétköznapi életnek Marokkóban.

Ez az első alkalom, hogy ilyen kiállítást szerveznek külföldön?

Több fővárosban is megjelenünk idén, Európában például Portugália, Franciaország, és Montenegró szerepel a célpontok között, illetve több tengerentúli nagyváros is. Magyarország viszont kiemelt szerepet foglal el a stratégiánkban, szeretnénk, ha minél többen felfedeznék Marokkót. Ez ma már nem is olyan bonyolult, az új közvetlen járatoknak köszönhetően karnyújtásnyira került az ország, és akár egy hosszú hétvégére is megéri kiutazni. Az árak kedvezőek, Marrakesh rengeteg látnivalót és izgalmas időtöltést kínál. Kívánom, hogy ezt minél többen megtapasztalhassák a magyarok közül is.

Csodálatosan szép marokkói teáskészlet

Fotó: turizmus.com

Milyen további tervei vannak Marokkó magyarországi promóciójára?

Örülök, hogy kérdezi, mert rengeteg tervünk van! Talán még idén megalakul egy Magyar-Marokkói Kulturális Szövetség, illetve magyar nyelvű turisztikai és gasztronómiai könyvek és kiadványok is készülnek. Jövőre Budapestre hozunk egy andalúz zenei rendezvényt, illetve szervezünk egy kulturális napot a Nagyvásárcsarnokba. De ami talán a turisztikai szakma számára a legfontosabb, hogy dolgozunk egy harmadik közvetlen járat elindításán, intenzív tárgyalásokat folytatunk ez ügyben a Wizz Airrel.

 

Végezetül egy személyes kérdés: ha egy barátjával beszélgetne, mit mondana, miért ajánlja neki Marokkót? Melyek az Ön saját kedvenc helyei?

Én személy szerint az északi és a déli, autentikus területeket kedvelem leginkább, de az egész ország gyönyörű, hihetetlenül gazdag földrajzi adottságokkal rendelkezik. Sokszínű, és átszövik az élő hagyományok. Ugyanakkor rendkívül modern is. Nagyon vegyes kultúráról van szó, amit rengeteg hatás ért az évszázadok alatt. Talán éppen ezért van, hogy az emberek megőrizték nyitottságukat és közvetlenségüket, olyannyira, hogy bármikor szívesen vendégül látnak akár a saját otthonukban, a saját asztaluknál. Büszkék vagyunk rá, hogy Marokkó a legbiztonságosabb ország az arab világban.

A Marokkói Kézműves és Kulturális Hét hivatalos kommunikációs partnere a PR in Hungary Kft.

Kapcsolódó cikkek