Marosvásárhely az Európa kulturális fővárosa címre pályázik

Forrás: MTI

 2015. július 19. 14:56

Marosvásárhely Segesvár és Szováta támogatásával pályázza meg az Európa kulturális fővárosa címet, melyet 2021-ben viselhet romániai város.

A Maros megyei román, magyar, szász és cigány közösségek közötti interkulturalitás különböztetheti meg Marosvásárhely pályázatát a többi város pályázatától – írta az Agerpres hírügynökség.

Dorin Florea polgármester szerint Segesvár a kulturális örökségével, Szováta pedig a gyógyfürdőjével járulhat hozzá a marosvásárhelyi pályázat sikeréhez. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a város önkormányzata 2014-ben hozott határozatot a kulturális fővárosi cím megpályázásáról, ehhez a határozathoz csatlakozik a megyei önkormányzat.

"Marosvásárhelyen írta alá Románia és Magyarország államfője a történelmi megbékélés dokumentumát" - utalt Emil Constantinescu és Göncz Árpád 1997-es marosvásárhelyi találkozójára a polgármester, aki szerint a marosvásárhelyi együttélés elősegítheti a pályázat sikerét. Hozzátette, máris nekiláttak egy olyan program megvalósításának, amely világossá teszi, hogy mit jelentett az idők során az erdélyi népek együttélése. Megjegyezte, az együttélési modellt most 21. századi szintre kell hozni.

 

Péter Ferenc, Szováta polgármestere és Ioan Gavrila, Segesvár alpolgármestere közölte, önkormányzataik hamarosan döntést hoznak a marosvásárhelyi kulturális fővárosi programhoz való csatlakozásról.

2013-ban Dorin Florea is aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amellyel csatlakozott Sepsiszentgyörgy tervéhez, de tavaly a polgármester bejelentette, Marosvásárhely önállóan pályázik. Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében kívánja megpályázni a kulturális fővárosi címet.

Nagyszeben után – mely 2007-ben volt Európa kulturális fővárosa – 2021-ben viselheti újra romániai város az Európa kulturális fővárosa címet. Eddig Arad, Braila, Brassó, Bukarest, Craiova, Iasi, Kolozsvár, Nagybánya, Sepsiszentgyörgy és Temesvár jelezte, hogy pályázik. A pályázatokat október 10-ig kell benyújtani, és az év végén egy nemzetközi zsűri dönti el, hogy mely városok jutnak a verseny második körébe. A kulturális fővárosi cím európai és bukaresti pénzforrásokat biztosít a nyertes pályázónak.