Másfél milliárd a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fejlesztésére

Szerző: Polgár Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2018. október 04. 15:51

A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Károlyi József Alapítvány és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásában valósul meg.

A projektnyitó eseményen köszöntőt mondott gróf Károlyi György, párizsi magyar nagykövet, a Károlyi József Alapítvány alapítója, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint L. Simon László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális bizottságának alelnöke.

Az eseményen előadást tartott a Nemzeti Kastély- és Várprogramról Virág Zsolt, miniszteri biztos. A szakember bemutatta a projekt főbb elemeit is: a kastély épületének fejlesztését, az egykori istállóépület és környezetének felújítását valamint a kastélyt övező, természetvédelem alatt álló parkból élménypark kialakítását.

A kastélypark

Fotó: turizmus.com / Polgár Zoltán

A projekt tervezett befejezési dátuma 2019. decembere.

A beruházás első üteme már megvalósult, ennek keretében a kastély terei történeti bútorokkal, valamint a Károlyi családhoz és a kastélyhoz köthető műtárgyakkal lettek gazdagabbak. A kastély belső tereinek eddig több mint ezer négyzetméterén történt beavatkozás a beruházás során.

Az épület főszárnyának földszinti, emeleti és manzárd szinti helyiségeiben a megfelelő tudományos és szakmai előkészítést követően olyan történeti enteriőröket alakítottak ki, melyek nemcsak illeszkednek a már korábban felújított kastély arculatához, de a Károlyi család választását is hűen tükrözik. Az így megteremtett történeti környezet példa nélküli és egyedülálló Magyarországon, hiszen a tudományos munkatársak közreműködésén túl a Károlyi család tagjai is aktívan részt vettek annak kialakításában.

Korhű berendezési tárgyak a kastélyban

Fotó: turizmus.com / Polgár Zoltán

A projekt keretében beszerzett antik bútorok és műtárgyak jelentős része immár a beruházó Károlyi József Alapítvány saját tulajdonába került, míg egy kisebb részét közgyűjtemények kölcsönözték tartós elhelyezésre, ezzel is hozzájárulva a kastély korhű berendezéséhez.

A berendezés során a tudományos munkatársak kiemelt figyelmet fordítottak a minőségi anyagok kiválasztására nemcsak a függönyök, szőnyegek és egyéb textíliák, hanem a replika bútorok esetében is. Így a minőségi anyagválasztással és kivitelezéssel még a modern technikával készített anyagok is korabeli hatást, korhű benyomást keltenek a látogatóközönségben, méltó módon reprezentálva a Károlyi-kastélyt és annak korszakait.

Régi ruhákat is láthatunk a kastélyban

Fotó: turizmus.com / Polgár Zoltán

A beruházás mérföldkő a kastély életében, hiszen az elkövetkezendő évben – hosszú évtizedek után – az egykori istálló, valamint környezete is megújul majd, lehetőséget biztosítva ahhoz, hogy a térség egyik legimpozánsabb kastély-együttese teljes pompájában fogadja vendégeit, és komplex turisztikai szolgáltatást nyújtson látogatóinak.

Kapcsolódó cikkek