Maskarás felvonulásra várják a farsangolókat a balatoni borbarát hölgyek

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. február 04. 11:10

Télen sem tétlenkedik Festetics György városának egyik legszínesebb közössége, a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete. Maskarás, fúvós, dobzenétől hangos farsangi menettel feledtetnék a szürke téli napok egyhangúságát február 19-én egy minden eddiginél nagyobb, jelmezes, jó hangulatú felvonulással.

Tétlen kezeknek az ördög ad munkát, vallják a balatoni város borbarát hölgyei, akik 1999-ben, egyesület megalakulásának évében „vették kezükbe” a város egyik legszínesebb rendezvényének, a város farsangi karneváljának megszervezését.

A hagyományokhoz ragaszkodva 2022-ben is az üdülőtérség leghosszabb, leglátványosabb, több száz fős, maskarás menetével „köszönnek be”, nemcsak a helyiek, hanem a környékbeli települések, és a városhoz ingatlantulajdonosként kötődő, távolabb lakók örömére – tudta a Turizmus com az egyesület elnökétől.

„A város régi, farsangi szokásaink felelevenítése a célunk, a rendezvény megszervezésében természetesen részt vesz Keszthely önkormányzata, a Tourimform-iroda, és a Keszthely és Térsége Vállalkozói Klub támogatásával is számolhatunk” – sorolta a társrendezőket Dévényiné Balogh Gyöngyi.

Február 19-én kora délután indul a jelmezes sokaság, köztük gólyalábasok, fúvósok, dobosok a Festetics Kastélymúzeum parkjából a város Fő teréhez.

A jelmezes sokaság, köztük gólyalábasok, fúvósok, dobosok a Festetics Kastélymúzeum parkjától indulnak a város Fő teréhez

Fotó: Keszthelyi tv (2019-es felvételek)

A menetet a Goldmark Károly Művelődési Központ erkélyéről követi szemmel a zsűri, és dönt az egyéni és csoportos díjakról. A legötletesebb jelmezesek a Fő téren külön is bemutatkoznak.

„Több ezer nézővel számolunk, remélhetően az időjárás is alkalmas lesz az eseményhez. A járvány elleni védekezés feltételeit is igyekszünk megteremteni úgynevezett nézői zónák kialakításával. Fergeteges rendezvény lesz idén is a farsangi karnevál – ígéri a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke.

A Balaton-szerte ismert 40 fős hölgykoszorúban keszthelyi és a város vonzáskörzetében élő nők tevékenykednek, de mint megtudtuk, borkedvelő badacsonyi amazonokat, sőt még távolabb élőket is soraikba fogadtak.

„Közös érdekünk a térség szőlő- és borkultúrájának népszerűsítése, az idegenforgalom minőségi fejlesztése, hogy az ide látogató vendégek a lehető legjobb benyomásokkal és élményekkel térjenek haza” – olvasható az egyesület közösségi oldalán.