Második alkalommal rendeznek esélyegyenlőségi napokat a városligeti Millennium Házában

Forrás: turizmus.com

 2022. június 10. 10:24

A Millennium Háza és a Bethesda Gyermekkórház kezdeményezésére második alkalommal rendeznek ingyenes esélyegyenlőségi napokat a Városligetben a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI, a KórházSuli Alapítvány és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége együttműködésével, június 10-11. között.

A „Tégy egy lépést!” Esélyegyenlőségi napok első, hagyományteremtő eseménye tavaly rendkívüli sikert aratott, és a programsorozat célja idén is, hogy interaktív foglalkozásokon keresztül bemutassa és felhívja figyelmet azokra a kihívásokra, melyekkel a fogyatékossággal élőknek meg kell küzdeniük mindennapjaik során, ezzel is segítve az elfogadásukat, társadalmi integrációjukat.A helyszínválasztás szimbolikus, hiszen a Liget Budapestben átadott fejlesztések mindegyikét az akadálymentesség és az egyenlő hozzáférés jegyében tervezték és valósították meg, s a projekt elkészültével Magyarország egyik legnagyobb akadálymentes közparkja lesz a Városliget.

„Nagy öröm, hogy a Városliget megújítása során központi szerepet kap az akadálymentesség, és nem csak az új intézmények, de a megújított sport, játszó és rekreációs funkciók is alkalmasak az akadálymentes, sőt az integrált használatra is.” – emelte ki Locsmándi Alajos, a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény intézményvezetője. Hozzátette: „Fontos hagyományteremtő kezdeményezést indítottunk el tavaly a Millennium Házával történő együttműködés keretében, amelynek jelentős szerepe van a gyerekek érzékenyítésében az iskolai programokon keresztül, valamint az ingyenes családi nap programjain való részvétellel.”

eselyegyenloseg

A helyszínválasztás szimbolikus, hiszen a Liget Budapestben átadott fejlesztések mindegyikét az akadálymentesség és az egyenlő hozzáférés jegyében tervezték és valósították meg

Fotó: Városliget Zrt.

„Egyenlő hozzáférés – ez az egyik legalapvetőbb szempontja a Városliget megújításának. Értendő ez mind a parkra, mind a közintézményekre, senki sem szenvedhet hátrányt a Ligetben amiatt, ha fogyatékossággal kényszerű együtt élni. Annak érdekében, hogy a beruházás minden pontját ezen alapelv szerint tervezzük és valósítsuk meg, kiterjedt társadalmi egyeztetéseket folytattunk tizenhárom fogyatékossággal élőket képviselő civil szervezetekkel, akik javaslatai alapján létrejött a Liget Budapest Projekt átfogó akadálymentesítési koncepciója.” – mutatta be parktervezés menetét Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a Városliget minden fejlesztése, felújított része az inkluzív design stratégia mentén készül, tehát alkalmas arra, hogy fiatal, idős, ép vagy speciális igényű ember egyaránt hozzáférjen az élményekhez.

eselyegyenloseg

A rendezvény első napján a fővárosi és a vidéki iskolásoknak szerveznek érzékenyítő és edukatív programokat

Fotó: Városliget Zrt.

A „Tégy egy lépést!” kétnapos rendezvénysorozat első napján, június 10-én, pénteken az Összefogás a sajátos nevelési igényű és a tartósan beteg gyermekekért című tematikus napon a fővárosi és a vidéki iskolásoknak szerveznek érzékenyítő és edukatív programokat. Másnap, június 11-én, szombaton pedig többek között ingyenes Gryllus Vilmos, Barabás Lőrinc, Hoppál Mihály koncert, a Klárisok mesezenekar és a Julianna Gyermekkórus és neves paralimpiai bajnokaink is várják a családokat.

Az eseménysorozat fővédnöke Fülöp Attila, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős államtitkára.