Mátra konferencia Sástón

Forrás: turizmus.com

 2019. december 18. 10:00

A napokban rendezte meg nyolcadik Mátra konferenciáját a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület a Mátra Kemping Sástó Hotelben.

A program előtt a MátrAsztal fogadta a vendégeket a zsúfolásig megtelt teremben, ahol helyi kézműves termékeket lehetett kóstolni, így esküvői kalácsot, mézeket, chilis krémeket, tökmagolajat, de a Bükki Nemzeti Park is elhozta védjegyes termékeit. A meghívott vendégelőadó, a Möllmann Ház is kínálta móri különleges termékeit, így a kvircdelit, melyet jó fajta móri borba vagy borlevesbe mártogatva fogyasztanak.

A MátrAsztalnál helyi, illetve móri kézműves különlegességeket lehetett kóstolni a konferencián

Fotó: Mátra Jövője Turisztikai Egyesület

Kápolnai Nagy Ágnes, a rendező Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a MátrAsztallal céljuk felhívni a figyelmet a helyi termékekre, remélve, hogy mind több turisztikai szolgáltató kínálatában szerepelnek  majd.

Kápolnai Nagy Ágnes, a rendező Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke

Fotó: Mátra Jövője Turisztikai Egyesület

A több mint félszáz vendéget Hiesz György, Gyöngyös polgármestere is köszöntötte, aki elmondta: bár nagyon sok fejlesztés történt az elmúlt években a Mátrában, ezzel együtt van igény további attrakciók kialakítására, sőt szálláshelyekre is.

Megemlítette, nagyon fontos, hogy hamarosan megnyitja kapuit a mátrafüredi Hotel Avar, ami évtizedeken át a mátrai turizmus egyik emblematikus helye volt.

Nagy Róbert Károly, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte, a két TDM-szervezet között harmonikus az együttműködés, egységes kiadványokat jelentetnek meg, és a programokban is segítik egymást.

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere köszönti a megjelenteket

Fotó: Mátra Jövője Turisztikai Egyesület

Jó gyakorlat a Dunántúlról

Kápolnai Nagy Ágnes a konferencia első előadóját, a móri Möllmann Házat felkonferálva elmondta, fontos, hogy a másutt meglévő jó gyakorlatokat bemutassák. A móriak meghívása is ezt a célt szolgálta, ám kiderült, korábban már volt kapcsolat közöttük, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület tagjai korábban study tour keretében vendégeskedtek az Öregprés Fogadóban.

Möllmann Erzsébet, a Möllmann Ház alapítója mesélt az 1990-es évek kezdeteiről, az első állomásról, az Öregprés fogadóról, és arról a szemléletről, amit a mai napig kiemelten fontosnak tartanak. Ezt követően Möllmann Csaba mutatta be sokszínű tevékenységüket, szálláshelyeiket – az Öregprés Fogadót és a Hétkúti Wellness Hotelt –, egyedi látnivalóikat, a lovardát és a galloway farmot.

A galloway marhából készült ételeket kizárólag két éttermükben kóstolhatják meg a vendégek. Étlapjukon folyamatosan jelen vannak helyi sváb hagyományokat őrző fogások, melyek kedveltek a vendégek körében. Munkájukat a napokban a Fejér Megyei Kamara Etikus díjjal ismerte el.

Mátrai betyárral a konferencia szünetében (balról jobbra: Möllmann Erzsébet, Pintér Jankó, Möllmann Csaba)

Fotó: Mátra Jövője Turisztikai Egyesület

Edelény és 3D-s filmje

A program másik különleges előadásában Bay Judit, az Edelényi kastélysziget létesítményvezetője bemutatta a kastélysziget felújítását, a döbbenetes állapotokat, amelyből mára egy sokakat vonzó attrakció lett. A kastély két ütemben újult meg, néhány évvel ezelőtt fejeződött be a második ütem, melynek keretében megtörtént a Kastélysziget teljes rehabilitációja, és két állandó kiállítással gazdagodtak.

Bay Judit, az Edelényi kastélysziget létesítményvezetője

Fotó: Mátra Jövője Turisztikai Egyesület

A ma már mind több helyen látható háromdimenziós film Edelényben kuriózum, hiszen a mintegy 20 perces film Lieb Ferenc Edelényben töltött egy évét mutatja be, a főszerepet Rost Andrea játszotta. A filmben használt jelmezek szerencsére a kastélyban maradtak, így nem ritka a kosztümös tárlatvezetés sem. A kastélysziget francia tulajdonosai előtt tisztelegve nyáron francia estet szerveztek, erről egy kisfilmet láthattak a vendégek. Bay Judit kiemelte: folyamatosan új programokkal várják a látogatókat, jövőre a tervek szerint a francia est mellé angol est is társul.

 

Bükk és Detk

A jó gyakorlatok példái után Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park kommunikációs osztályvezetője mutatta be, hogyan tudja a nemzeti park segíteni a helyi közösségeket, milyen fejlesztések történnek a parkban.

Érdeklődéssel várták Zódor Melinda előadását, aki a detki Kendertanya tulajdonosaként mutatta be a kender gyógyításban betöltött szerepét, mindezt a számukra visszajelzett személyes tapasztalatokkal illusztrálta. Az előadásban bemutatta, hogy kemény kézi munka a kender termesztése, melyhez nincsenek olyan gépek, amelyek megkönnyítenék a munkát. A kender mítoszával kapcsolatos tévhiteket is eloszlatta az előadó, ám kiderült az is, folyamatosan több hatóság ellenőrzi munkájukat.

 

Kincskeresés a Felső-Mátrában

Herperger Hajnalka egy újszerű kezdeményezést mutatott be. A Felső-Mátrában a gyerekeket apró kis házikók várják, ahol feladatokat kell megoldani. A hamar népszerűvé vált programot ma már felnőttek is örömmel próbálják is, kincskeresésre invitálják a kicsiket és nagyokat.

A vendégek egy rajzos térképet kapnak, ennek alapján kell különböző helyeket megkeresni és ott feladatot megoldani. A négy kilométeres túra Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót köti össze. Van olyan hely, ahol három kolompot kővel kell megdobni, van, ahol katicákat kell számolni. Igazi négy évszakos élmény, hiszen mindig teljesíthető.

A helyi termék asztalnál mézeskalács díszítés is zajlott

Fotó: Mátra Jövője Turisztikai Egyesület

Polgármesteri bemutatkozók

A konferencia második felében zömmel azon mátrai települések polgármesterei mutatkoztak be, akiket most októberben választottak meg.

Mint kiderült, sokak számára hatott újdonságként, mennyi kevéssé ismert érték van a Mátrában. Asztalos Miklós, Gyöngyössolymos polgármestere azt emelte ki, szeretnék kiaknázni azt, hogy a Mátravasút – amelynek közelmúltban adták felújított szakaszát – a település mellett kanyarog fel a Szalajkaházig. Természeti értékeikre is nagyobb figyelmet szeretnének fordítani.

Előházi Péter ,Mátraszentimre vezetője elmondta, számos konkrét elképzelésük van, amit már jövő évben élvezhetnek a Mátrában pihenők. Komoly terveik vannak a bányával is, szeretnék a turizmusba bevonni, mint egyedülálló lehetőséget.

Holló László, Markaz első embere rögtön meghívással kezdte bemutatkozását, a december 29-i Markazi Boros Torosra invitálta a jelenlévőket. Markazon a tó turisztikai célú hasznosítása az egyik fejlesztési cél. A tó a Mátrai Erőmű tulajdona, ám az elképzelések már megvannak az együttműködésre.

Vona Túri Diána, Detk alpolgármestere településük értékeit mutatta be, egyedülálló régészeti múzeumukat, sokszínű kültéri szobraikat és helyi termelőiket.

Zárásként Wingendorf János, Aldebrő polgármestere kapott lehetőséget, aki kivételként nem új faluvezető. Mintegy keretbe foglalta a konferenciát, hiszen az első előadók Mórról, sváb településről érkeztek és Aldebrő szintén német eredetű település, ritka kivételként a Mátrában. A különleges faszobrok mellett megtudták az érdeklődők, hogy a Mátrai Erőműnek köszönhetően – területet vásároltak a településtől, ahol így ásatás folyt – egy szkíta fejedelemasszony sírját találták meg.

A leletek Egerben láthatók, ők viszont jövőre szeretnék újratemetni a fejedelemasszonyt, amennyiben ehhez meglesznek az engedélyek. Büszkén emelte ki, hogy harmadik éve Magyarország legkedveltebb borvidék települése Aldebrő, ezt a jövőben is folytatni szeretnék, emellett megtartva olyan hagyományos gasztonómiai rendezvényüket, mint a Sült derelye fesztivál.