Mátra konferenciát rendeztek a Hotel Ózonban

Forrás: turizmus.com

 2022. december 01. 09:29

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület minden év november végén rendezi meg a Mátra konferenciát azzal a céllal, hogy a térség önkormányzatai, turisztikai szolgáltatói, attrakciói találkozzanak egymással, egyben tájékoztatást kapjanak az aktuális fejlesztésekről, érdekességekről is.

Az idei évben a mátraházai Hotel Ózon superior adott otthont a Mátra konferenciának. Több mint két év felújítás után alig három héttel ezelőtt nyitotta meg újra kapuit a szálloda, mely számos új szolgáltatással, kibővült szálláshely kapacitással várja a vendégeket.

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület által rendezett konferenciára több mint 80 résztvevő regisztrált, köztük számos önkormányzat, helyi civil szervezet, szálloda és attrakció.

Az egyesület mindig fontosnak tartotta a helyi termékek népszerűsítését, így a hagyományoknak megfelelően a vendégeket többek között Parádi vizek, a Szurdokpüspöki településen lévő Mátrai bivalyrezervátum termékei várták, az édességekről ezúttal a Balatoni Kézműves Lekvár és Szörp tulajdonosai gondoskodtak, róluk a közelmúltban írtunk, hogy immár saját pékséggel és cukrászdával is rendelkeznek. Szintén a hagyományok jegyében helyi termékek is bemutatkoztak a konferencia altt és a szünetekben.

 

Új kihívások, jó gyakorlatok

A konferencián Kápolnai Nagy Ágnes, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Hoffmann Henrik, a családi kézben lévő Hotel Residence Ózon tulajdonosa beszélt a szálloda felújításáról, az elmúlt két év fejlesztéseiről. Ezt követően Horváth László, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a vendégeket, többek között beszélt arról, hogy a jelenlegi helyzetben új kihívások várják a szolgáltatókat is, ezzel együtt reményét fejezte ki, hogy az elmúlt évek fejlesztései folytatódnak a Mátrában, ha nem is a korábbi ütemben, ám remélhetőleg a belföldi turizmusban meghatározó Mátra továbbra is a legjobbak között szerepel majd.

matrakonfi

A konferencia résztvevőit Kápolnai Nagy Ágnes, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke köszöntötte

Fotó: Mátra Jövője Turisztikai Egyesület

Az előadások között a résztvevők hallhattak jó gyakorlatot vendégfogadás, vendéglátás másként témakörben: a móri Möllmann Ház egyik tulajdonosa, Möllmann Eszter mutatta be vállalkozásukat, kiemelve a sváb hagyományok őrzésének különböző módjait. Ennek gyakorlati példájaként sváb süteményeket is hoztak magukkal.

 

100 éve hunyt el a mátrai turizmus megalapítója

2023-ban lesz 100 éve, hogy elhunyt a mátrai turizmus megalapítója, Hanák Kolos, ennek kapcsán Báryné Gál Edit, a Mátra Múzeum igazgatója Hanák Kolos életéről és munkásságáról tartott érdekes előadást.

Ezután Szalai Ferenc, a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosa beszélt arról, hogyan kezdődött - szinte véletlenül - vállalkozása nyolc évvel ezelőtt. A hallgatók a bivaly egyedi tulajdonságai mellett azt is megtudták, milyen termékek készülnek az állatokból. Emellett hangsúlyos szerepet kapott a fajtamentés, hiszen egy évtizeddel ezelőtt már alig volt bivaly hazánkban, így ennek is elkötelezett híve Szalai Ferenc.

matrakonfi

A konferencia célja, hogy a térség önkormányzatai, turisztikai szolgáltatói, attrakciói találkozzanak egymással és tájékoztatást kapjanak az aktuális fejlesztésekről, érdekességekről

Fotó: Mátra Jövője Turisztikai Egyesület

Szántó László, Axis bentonit Kft. tulajdonosa a bentonitról, mint különleges anyagról és a belőle készült termékekről beszélt. Dobre Kecsmár Csaba, Egererdő Zrt. az aktuális fejlesztéseket mutatta be a Mátrában és a Bükkben. Magos Gábor, Bükki Nemzeti Park Az Antropocén kora, kihívások és válaszok címmel tartott érdekes és tanulságos előadást, rámutatva, hogy a természetjárás közben mi mindenre fontos figyelnünk, így például arra, miért fontos, hogy például kutyusainkat miért pórázón sétáltassuk. Nagy-Pataki Zsófia, a pásztói Varázsvölgy projektet mutatta be, ami a Felső-Mátrából könnyen megközelíthető, így remek kirándulási célpont lehet az ott pihenőknek.

A konferenciát követően az érdeklődők megtekintették a Hotel Ózont és megismerhették a szálloda újdonságait, többek között a tíz önálló villát, a hotel szobáit és a 2000 négyzetméterre bővült wellnessrészleget is. Az egyesület tervei szerint a következő évben több study tour programot szervez majd tagjainak, hogy a Mátra új attrakcióit alaposabban megismerhessék.