Mattis Teutsch-kiállítás nyílik Szentendrén

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 09. 16:41

A két világháború közötti avantgárd művészet kiemelkedő képviselőjének nyílik kiállítása a Szentendrei Képtárban.

Mattis Teutsch János (1884–1960) festőként, grafikusként és szobrászként is jelentős életművet hozott létre, melyet már életében Európa legfontosabb művészeti központjaiban, Berlinben, Rómában, Párizsban állítottak ki – mások mellett Paul Klee, Vaszilij Kandinszkij és Marc Chagall alkotásai mellett. Az erdélyi (Brassóban született) művész rendszeresen szerepelt a korszak egyik legnagyobb hatású művészeti folyóiratában, a Der Sturm-ban, szoros kapcsolatot ápolt a Der Blau Reiter művészcsoporttal – és természetesen a Kassák Lajos körül csoportosuló budapesti avantgárd művészekkel is.

A szeptember 10-én nyíló szentendrei kiállítás a Brassói Képzőművészeti Múzeum anyagának legjavát mutatja be – tíz linómetszetet, kilenc akvarellt, négy pasztellt és nyolc kisplasztikát. Az összeállítás több évtizednyi időszakot fog át – ilyen módon nyomon követhető Mattis Teutsch formanyelvének változása is a tízes évek végétől a harmincas évek elejéig. A tárlaton látható művek mindegyike szerepelt az elmúlt évtizedek valamely nagy Mattis Teutsch-kiállításán, de több olyan alkotást is megcsodálhatunk Szentendrén, amely Magyarországon korábban nem volt látható.

A kiállítás október 4-ig látogatható, szerdától vasárnapig, 10–18 óra között a Szentendrei Képtárban (Szentendre, Fő tér 2-5.).