Mátyás királyt idézik a Kolozsvári magyar napok

Forrás: MTI

 2018. március 28. 15:58

Az idei Kolozsvári magyar napok több rendezvénye irányítja rá a figyelmet a város neves szülöttére, az 575 éve született Mátyás királyra.

A fesztivál szervezőinek közleménye szerint az augusztus 19. és 26. közötti kilencedik Kolozsvári magyar napok mottója: Vivat Mathias! A rendezvénysorozat nyitógáláján a budapesti Újszínház Országjáró Mátyás király című zenés históriás játékát mutatják be, és az előadást egy nappal később a gyerekközönségnek is megismétlik. Mátyás király udvara a fesztivál két helyszínén is megelevenedik: a Bánffy-palota udvarán felállított Mátyás-színpadon napközben régizenei koncertekkel, tematikus műsorokkal idézik fel a reneszánsz kort, a Romkertben pedig az Emese park épít középkori falut Mátyás korabeli kellékekkel, viseletekkel, építményekkel, szerszámokkal.

Az idei fesztivál több rendezvénye irányítja rá a figyelmet a város neves szülöttére, Mátyás királyra

Fotó: szabadsag.ro

A Kolozsvár főterén felállítandó nagyszínpad fellépői közt ott lesz többek közt Rúzsa Magdi, Keresztes Ildikó, Demjén Ferenc, Lovasi András, valamint az egykori legendás Piramis együttes két emblematikus tagja, Révész Sándor énekes és Závodi János szólógitáros, de fellép Erdély egyik legismertebb zenekara, a Bagossy Brothers Company is. A kulturális fesztivál zárónapján pedig a 100 Tagú Cigányzenekar ad koncertet.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Sétatér idén már csak kisebb koncertek helyszíne lesz. Ott napközben gyermekfoglalkozások, kulturális programok és kényelmes pihenőövezetek csábítják majd a közönséget.

Szabó Lilla programigazgató elmondta: a tordai vallásszabadság kinyilvánításának a 450. évfordulójáról a történelmi magyar egyházakkal összefogva emlékeznek majd meg. A legnagyobb programcsoportok – kiállítások, irodalmi programok, gyermekprogramok, komolyzenei koncertek, városnéző séták stb. – változatlan formában gazdagítják a 9. Kolozsvári magyar napokat.

Kapcsolódó cikkek