MAZAL TOV! fesztivál Kassán

 2014. július 03. 17:10

Július első hétvégéje Kassán a MAZAL TOV! zsidó kulturális és művészeti fesztivál jegyében zajlik. A rendezvényen idén is bemutatkoznak izraeli zenészek, valamint a visegrádi négyek művészei.

A MAZAL TOV! az első zsidó kulturális fesztivál Szlovákiában, elnevezését szabadon „Sok boldogságot!"-nak is fordíthatnánk. A szlovákiai zsidó közösségek nem bővelkedtek a boldogságban. Noha jelentősen formálták Kassa városának életét, a többségi lakosság viszonylag keveset tud a zsidó kisebbségről, jeles képviselőiről, vallásáról és kultúrájáról. A fesztivál küldetése, hogy a széles nyilvánosság elé tárja a zsidó kulturális örökség gazdagságát. A programban megtalálhatók hangversenyek, kiállítások, alkotóműhelyek, előadások és vitabeszélgetések, júdaisták és művészek vezetésével, akik híven tolmácsolják a zsidóság üzenetét.  A fesztivál szervezői együttműködnek a krakkói, már állandósult zsidó kulturális fesztivál szervezőivel, valamint a prágai és budapesti zsidó hitközségekkel.

A fesztivál jeles vendége a hattagú theAngelcy együttes (7. 5-én 20.00 órakor), amely a forró Tel Avivban alakult 2011-ben. Azóta rendületlenül ostromolja a rádióadókat és zenei klubokat, nemcsak Izraelben. Az együttes tagjai vonósok, fúvósok, ütőhangszeresek, gitárosok és énekesek, repertoárjuk összeállításakor a hagyományos folk zene, a blues, a reggae, valamint Leonard Cohen és Bob Dylan művészetéből merítenek. Szövegeik lázadó jellege nemcsak az állandó fesztiválközönséget, hanem a fiatalokat is képes megszólítani.

Annak ellenére, hogy a Visegrádi Együttműködés országai földrajzilag és kulturálisan viszonylag közel állnak egymáshoz, a kortárs zsidó zene képviselői ezekben az országokban merőben más hangon szólnak. Őket hivatott összekötni egy új projekt, Visegrád Zsidó Zenéje.  A rendezvény nyitókoncertjén (7.4-én 18.00 órakor) a Budapesti Klezmer Band vezetője, Jávori Ferenc áll majd a színpadon a hazai Kaschauer Klezmer Band tagjaival.  Jávori zeneszerző, zongorista, énekes, a megújuló klezmer muzsika egyik vezető egyénisége. A kassai klezmerek már korábban is sok inspirációt kaptak hangszereléseiből, ám közvetlenül csupán ezen a koncerten fognak élőben együttműködni.

A Max Klezmer Band ( 7.4-én 20.00 órakor) együttes a lengyelországi Krakkóból ékezik és eredetileg a hagyományos zsidó zenét művelte, majd az innovatív hangszerelésnek köszönhetően fokozatosan egy sajátos stílust alakított ki, ötvözve a dzsessz, az indiai és balkán zene elemeit. Mindkét pénteki koncert kétségtelenül izgalmas összehasonlításra ad lehetőséget a kortárs lengyel, magyar és a szlovák klezmer között, illetve a hagyományos klezmer és annak megújult változata között.

Vasárnap este az ismert blogger, Beáta Beregrad Grünmannová olvas fel saját írásaiból, amihez a cseh EldoraRE együttes nyújt aláfestést szefárd zsidó dalok előadásával (7. 6-án, 18:00 órakor).

A MAZAL TOV! a fiatal művészeknek is lehetőséget nyújt. Ők készítik el a Zsidó képek fotókiállítást és egy vetélkedőt, amelyben bárki felmérheti ismereteit a zsidó kultúráról, művészetről és hagyományokról (7.5.). A fesztivál hangulatát zsidó étel-és borkóstoló is fokozza, zsidó zenei koncert kíséretében a Mi Világunk (Náš svet) vinotékában (7.4-én), illetve témájában a rendezvényhez kapcsolódnak az augusztusi barangolások is.  (8. 2. – 3.)

A MAZAL TOV! rendezvényeinek zömében a Kasárne/Kulturpark ad otthont. A koncertbelépők elővételben a Ticketportal hálózatban kaphatók, a www.mazaltov.sk oldalon pedig további információkat találhat a fesztiválról.