Még jobb lesz az Operaház akusztikája

Forrás: magyarepitok.hu

 2019. február 12. 11:52

A széksorok átrendezésével újul meg az Operaház akusztikája A nézőtér alatti acélszerkezetet faszerkezetre cserélik a megfelelő hangrezgés érdekében.

A terv szerint halad a Magyar Állami Operaház 2020-ra ígért felújításával a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és a Laki Épületszobrász Zrt. alkotta konzorcium - írja a Magyar Építők.

A projekt állásáról az Operaház a Facebook-oldalán közölt videót. Az Ybl Miklós által tervezett, épület 1984-es felújításkor bekerült színpadtechnika elavult, a muzeális technológiát nehéz volt karbantartani, és folyamatos felújításra szorult. Emiatt az újjáépítés kulcseleme a színpadtechnika teljes cseréje. 26 méter magasságba emelik a díszletelemeket

Jelenleg a színpadi díszletek mozgatását biztosító alsó- és felsőgépészet munkája folyik, utóbbi már szinte teljesen elkészült. Bekerültek a trégerek, a ponthúzók (díszlethúzók) és azok motorjai - nyilatkozta Józsa Anka, beruházásokért felelős építész.

Nemcsak megszépül, az akusztikája is jobb lesz

Fotó: Waldo Miguez / Pixabay

A trégerek 18 méteres, függőlegesen elhelyezkedő vasrudak, amivel a díszlet a zsinórpadlásba emelhető, a ponthúzók funkciója pedig ugyanez. Ezzel a két szerkezettel emelik a pódium fölé a színpadtól 26 méter magasságba a díszletelemeket.

Az új színpadtechnika követi a kor technológiáit, de fontos, hogy ne változzanak a méretek, hiszen a teljes, 130 darabos repertoár erre a kialakításra épült. Nagy hangsúlyt fektetnek az akusztika javítására, ez főleg a nézőteret érinti.

A széksorok átrendezése lesz a legfeltűnőbb változás. A nézőtér alatti acélszerkezetet faszerkezetre cserélik a megfelelő hangrezgés érdekében. A változások a kárpitozást is érintik, amelynek köszönhetően kevesebb és megfelelőbb textilek fogják biztosítani a hangok visszaverődését.