Megalakult a Szigetköz Natúrpark

Forrás: turizmus.com

 2018. április 03. 10:41

A győr-moson-sopron megyei Lipóton, a Szigetközben avatták fel Magyarország tizedik natúrparkját.

A Szlovákia és Magyarország között határon átnyúló együttműködési projekt keretében megvalósult Szigetköz Natúrpark programban nagy hangsúlyt kap az agrárgazdálkodás terjedésének elősegítése, a környezettudatos nevelés, szemléletformálás, gyermekek és felnőttek számára egyaránt – adja hírül a greenfo.hu. A cím elnyerését több mint két évtizedes felkészülés előzte meg.

A Szigetköz közel 300 négyzetkilométer területű, 26 önálló településből álló térség, amelynek egységes arculatot kell kialakítania. A most felavatott natúrpark alkalmas lehet a térség specifikus gondjaival kapcsolatban az érdekképviseletre és a lobbi-tevékenységre is, hangzott el a cím ünnepélyes átadóján. Ilyen probléma lehet például a szúnyogok kérdése, a hód kártételek megelőzése, valamint az elárasztásos vízpótlás. A natúrpark létrejöttével várhatóan erősödik a Szlovákiában és Magyarországon, a Szigetköz-Csallóköz térségében tevékenykedő állami és civil természetvédelmi, környezetvédelmi és turisztikai szervezetek együttműködése is.

A szigetközi az ország tizedik natúrparkja

Fotó: turizmus.com

A natúrpark fogalmát a természet védelméről szóló törvény rögzíti. A jogszabály értelmében az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag, valamint a természetben történő aktív kikapcsolódás, felüdülés, gyógyulás, fenntartható turizmus, természetvédelmi oktatás, nevelés, ismeretterjesztés, továbbá természetkímélő gazdálkodás megvalósítását szolgáló nagyobb kiterjedésű területe  kaphatja meg a natúrparki címet.

A Magyarországon működő natúrparkok – a Vértesi, az Írottkő, a Sokoró-Pannontáj, a Cserhát, a Szatmár-Beregi, a Hét Patak Gyöngye, a Gerecse, a Koppányvölgy, a Körösök Völgye, a Szigetköz – száma ezzel tízre emelkedett.