Megállt a Balaton algásodása

Forrás: MTI

 2019. szeptember 13. 14:53

A szeptember eleji lehűlés megállította az algák szaporodását a Balatonban. A legutóbbi mérések szerint drasztikusan csökkent az algatömeg a Keszthelyi-öbölben is, ahol korábban a legmagasabb értéket mérték.

Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) kutatója szerint a héten öt helyszínen végeztek méréseket a tó nyílt vizén. Az algák mennyiségét jellemző a-klorofill koncentráció a 100 feletti érték után 40 mikrogramm/liter alá csökkent ismét a Keszthelyi-öbölben. A nyíltvízi mérésektől eltérő értékek lehetnek a tó part-menti, sekélyvizű részein, öbleiben.

A lehűlés megállította a Balaton algásodását

Fotó: unsplash.com

A professzor szerint a helyzet gyors javulása nem jelenti azt, hogy nem kell kideríteni mielőbb az augusztus végi rendkívüli algainvázió okát. Arról is beszámolt, hogy a BLI 1965 óta rendelkezik adatsorral a Balatonról, amelyből kiderül, hogy 2019 előtt utoljára 1994-ben volt kifogásolható mértékű algásodás a tó nyílt vizében.

A somogyi és a zalai kormányhivatal az MTI megkeresésére adott válaszaiból az derült ki, hogy

a szezonban a vizsgálatok alapján valamennyi strand vize fürdésre alkalmasnak bizonyult, és a strandokon szeptember első napjaiban sem tapasztaltak olyan értékeket, ami alapján a fürdőzés egészségügyi kockázatot jelentene.