Megérkezett a Müpa karácsonyi ajándéka

Forrás: turizmus.com

 2021. november 30. 14:14

A Müpa idei karácsonyi kisfilmjében egy összetartó közösség, egy zenerajongó néni, egy rejtélyes szomszéd és egy melegszívű kislány megindító története mesél a közösen átélt, felejthetetlen pillanatokról és arról, hogyan teheti szebbé és teljesebbé életünket a művészet.

Az elmúlt évek ünnepi időszakaiban az intézmény a kulisszák mögé kalauzolta a nézőket egy-egy megindító vagy éppen varázslatos történettel, idén azonban a Müpa kivételes közönsége, közössége került a középpontba a szó szoros és átvitt értelmében is.

Olyannyira így van ez, hogy a megható fikciós rövidfilmben most először a Müpa valódi nézői is kiemelt szerepet kaptak, hiszen az intézmény hűségprogramjának tagjai fontos szerepet töltöttek be a forgatáson: közülük több százan a színészekkel, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeivel és a Müpa munkatársaival együtt készítették el az Ajándék című alkotást.

 

„Mi, itt a Müpában hiszünk abban, hogy a szeretteinkkel együtt töltött időnél nincs szebb ajándék, nincs nagyobb érték: ezért érezzük rendkívül szerencsésnek magunkat, hiszen ezekért a kincset érő pillanatokért dolgozhatunk. Idei kisfilmünk pontosan ezt jeleníti meg, köszönetképp a Müpa fantasztikus közösségének, melynek a nézők, a művészek és a Müpa munkatársai egyaránt részei” – fogalmaz Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Ugyancsak újdonság, hogy az egyik fontos szerepben első ízben tűnik fel világsztár Várdai István csellóművész személyében, akire – mint mondta – nagyon inspirálóan hatott, hogy a forgatás alatt egy teljesen új aspektusból ismerhette meg a filmkészítés világát.

A szomszéd hölgyet a Nemzeti Színház művésze, a számos emlékezetes színpadi és filmszerepből ismert, Jászai Mari-díjas Nagy Mari alakítja. A történetben feltűnik még egy kislány is, akinek kezdeményezőkészsége és kedvessége a felnőtteknek is dicséretére válna, őt a kilencéves Kádár Emma játssza, akinek ez az első filmszerepe.

A rendező pedig nem más, mint a sikeres közönségfilmeket jegyző, Balázs Béla-díjas Bergendy Péter, akinek legutóbbi egész estés mozija képviseli Magyarországot a 94. Oscar-versenyben.

A film megkapó atmoszféráját a Pacsay Attila zeneszerző által megálmodott dallamok és Jules Massenet Thaïs című operájának zenekari közjátéka, a Meditáció teszi teljessé.

(Címlapkép: Nagy Attila)