Megérkeztek Oklahomából Szegedre a legendás vadnyugat kellékei

Forrás: MTI

 2022. május 31. 13:52

Egykori cowboyok viseletei, használati tárgyai érkeztek az oklahomai National Cowboy & Western Heritage Museumból a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, ahol június végén Legendás vadnyugat címmel nyílik kiállítás.

Fogas Ottó múzeumigazgató a műtárgyak keddi kicsomagolásakor elmondta, a tárlatot azzal a céllal szervezik, hogy megidézzék a cowboyok és indiánok legendás világát, melyet a mai 40 év fölötti korosztály gyermekkori olvasmányaiból ismert meg. Be szeretnék mutatni ugyanakkor a valóságot is: azt a rendkívül emberpróbáló életformát, mellyel az amerikai nyugaton élők szembesültek, és ennek megjelenését a kultúrában, a filmekben.

Oklahomából, a legnagyobb vadnyugati múzeumból kilencven tárgy érkezett Szegedre. Cowboyok komplett viseletei – kalapok, ingek, nadrágok, csizmák –, használati tárgyai – nyergek, kengyelek, sarkantyúk – és néhány különleges relikvia, például seriffcsillag.

Egy 1885 körül készült nyereg

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Mivel a tárgyak többsége bőrből és szövetből készült és egykor valóban használatban voltak, a mintegy tízezer kilométeres szállítás során különös figyelmet kellett fordítani a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra – közölte az igazgató.

A Múzeumok Éjszakáján megnyíló tárlaton a cowboyok és indiánok mindennapjait, szokásait, hozzájuk kapcsolódó történeteket és legendákat ismerhetnek meg az érdeklődők.

Colt az 1850-es évekből

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A kiállításon bemutatják a cowboyok legendás fegyverének, a revolvernek tucatnyi típusát, a kezdeti, egy lövés leadására képes pisztolytól, a kettő vagy négy lövés leadására alkalmas több csövű változaton át a forgótáras fegyverekig.

Ezek a pisztolyok az eltérő amerikai és európai jogi szabályozás miatt azonban magyarországi gyűjteményekből érkeztek Szegedre – tudatta a szakember.

A Legendás vadnyugat című kiállítást az idei Múzeumok Éjszakáján, június 25-én nyitják meg.