Meghirdették A magyar természetfotó nagydíját

Forrás: turizmus.com

 2022. január 26. 18:09

Az ország legizgalmasabb, ezreket megmozgató természetfotó-pályázata és a magyar nemzeti parkok elkötelezett természetvédelmi támogatója, a Varázslatos Magyarország megalapítja országunk természetfotós társadalma legkiemelkedőbb alkotójának járó elismerését, A magyar természetfotó nagydíját.

A pályázat küldetése, hogy a természetfotók által ablakot nyisson az ország nemzeti parkjainak természeti kincseire, s ezáltal felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A fotósok kilenc hónapon át versenyeznek egymással, az év minden szakában kint vannak, és fotóznak a természetben, majd munkáik legjavát mutatják be a szakmai zsűrinek, hogy ők kerülhessenek a fotós ranglista élére.

 

A VM tizenkét évének történetében eddig három, ma már nemzetközi szinten is elismert fotósnak sikerült a dobogó első fokára állni: Máté Bencének, Daróczi Csabának és Potyó Imrének.

A különleges pillanatok felfedezéséhez és megörökítéséhez nemcsak jó látásmód, de végtelen kitartás és az elővilág iránti tisztelet is szükséges. A Varázslatos Magyarország ezeket mindennél többre értékeli, ezért úgy döntött, hogy a nemzetipark-igazgatóságok szakmai felügyeletét ellátó Agrárminisztérium ajánlásával megalapít egy nívós díjat, amely annak elismerése, hogy az alkotó egyévnyi kemény munkával és tehetsége folytonos bizonyításával kiérdemelte a pályázat legjobbjának járó helyet. A Varázslatos Magyarország az évad legkiemelkedőbb eredményét elérő fotósának odaítéli a magyar természetfotózásban elért, rendkívüli teljesítményéért A magyar természetfotó nagydíját.

A díjat a VM számára tervezett és készített Arany Daru szobor testesíti meg, amelyet 2022-től minden évben a nagydíjat kiérdemlő, első helyezett fotós, valamint a dobogó második és harmadik fokára álló díjazottak kapnak meg. A 2021-es pályázati évad helyezettjei idén már átvehetik a nívós elismerést.

A díjazottak és a pályázati kategóriák dobogósai értékes jutalomban részesülnek, képeik a VM évente megjelenő természetfotó-albumában és az ország több prominens kiállítóhelyén megrendezett nagyvolumenű kiállításán is előkelő helyet kapnak.

Kapcsolódó cikkek

Szarvasok a vízen

2021. július 21.