Meghökkentő építészeti megoldás Sátoraljaújhely várának kilátója

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 29. 14:13

Sátoraljaújhely turisztikai fejlesztési programjának hangsúlyos eleme lett a Várhegy, ahol a megnyílt acélszerkezetes kilátósétány jelentős vonzereje a desztinációnak. Igaz, nem kritikamentes a látványosság.

„Aki üdülést, pihenést, szórakozást, testi és szellemi felfrissülést keres, megtalálja itt e városban, ahol ózondús a levegő, pompás az ivóvíz, bora pedig a betegeket gyógyító, bút felejttető, tettre serkentő tokja-hegyaljai bor, a borok királya, a királyok bora” – idézett lapunknak néhány sort egy 1930-as évek elejéről származó, Sátoraljaújhelyről készült útikalauzból Ringer István, a helyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója, majd a kilátó építésének hátterére rámutatva elmagyarázta, hogy „a város ma is az aktív és a kulturális turizmusban keresi az érvényesülés lehetőségeit, s emellett fokozott figyelmet fordít az épített és szellemi örökség ápolására.A város országosan is egyedülálló turisztikai lehetősége a Sátoros-hegyekben rejlik. A Magas-hegyen lévő, négy évszakos kínálattal rendelkező Zemplén Kalandpark, a Szár-hegyen található Magyar Kálvária emlékműegyüttes és a Várhegyen lévő középkori rom együttesen változatos és izgalmas programot kínál a turisták számára.

A Várhegyen megnyílt meghökkentő kilátósétány jelentős vonzereje a településnek

Fotó: Nagy Attila

Az évtizedes távlatokban mérhető, turisztikai fejlesztések egyik hangsúlyos eleme lett azonban most Újhely vára, amelynek régészeti kutatása 2008-ban kezdődött el. A föld színéről teljesen eltűnt, szemmel látható fizikai maradványokkal korábban nem rendelkező vár 14 éve megszakítás nélkül zajló régészeti feltárása napjainkra jelentős maradványokat hozott a felszínre.

A tatárjárást követően királyi parancsra felépített, s a 16. század derekán romba dőlt várnak mintegy bő harmada került eddig feltárásra, a régészeti kutatás és falazási-állagvédelmi munka a következő években még biztosan folytatódik.A folyamatos régészeti munka ellenére Sátoraljaújhely fontosnak érzi, hogy a várat már ebben az állapotban bekapcsolja a város turisztikai vérkeringésébe, így ennek a gondolatnak a jegyében fogant a nemrégiben átadott, Albert Tamás építész által tervezett kilátósétány.A hazai műemléki gyakorlatban meghökkentőnek számító építészeti megoldás mögött egy tudatosan átgondolt koncepció húzódik meg. Ennek lényege, hogy a döntéshozók és tervezők a vár turisztikai fejlesztését nem a napjainkban számos helyen alkalmazott, erősen hipotetikus építészeti rekonstrukció – vagyis az eredeti állapot egyik lehetséges, elképzelt változatát tükröző kiépítés – mentén képzelték el, hanem a feltárás során előkerült rommaradványoknak a bizonyítható hitelesség szintjéig történő restaurálásával, konzerválásával.

Modern acélszerkezet az ősi várfalak fölött

Fotó: Szoboszlay Marcell

A szakemberek célja az volt, hogy a felszín alól feltárt, mértékadó módon restaurált falmaradványoktól élesen váljon el a kortárs hozzáépítés, ugyanakkor az biztosítson hozzáadott értéket. Az így láthatóvá vált romkarakter fölé egy olyan – a középkori maradványoktól vizuálisan elkülönülő – 21. századi építészeti formanyelvvel megfogalmazott kilátósétány épült, mely a környező panorámán túl a vár alaprajzi rendszerét is láttatja a látogatóval”.

A Várhegy és környezete a Zempléni-hegység délkeleti kiszögellése, itt találkozik a délnyugat felől hosszan húzódó szőlőtermelő táj a Hegyköz széles, hegylábakkal tarkított völgyével. A nyugati várfal és az itt feltárt torony kontúrját követő, az északnyugati torony fölött 16 méter magas kilátópontban végződő acélszerkezetű sétányról minden évszakban egyedülálló panoráma nyílik.

Tokaj-Hegyalja szőlőterülete tiszta időben a tokaji Nagy-Kopasz-hegyig belátható, a Bodrog árvizes lapályára pedig legtöbbször tavasszal nyílik megkapó rálátás. A hegyek felőli irányban a Sátor-hegyek és Sátoraljaújhely, valamint a közeli Borsi is megpillantható. A most lezárult turisztikai fejlesztési ütemben egy kényelmes, tereplépcsőkkel megközelíthető tematikus sétány is készült a Várhegy oldalában, mely a környezet geológiai viszonyaival, flórájával és faunájával ismerteti meg a látogatókat.Az biztos, hogy a feltárások és az állagvédelmi munkák még hosszú évekig tartanak majd, s a környezet rendezése is sok feladatot ad a jövőben a városnak.

„Bízunk abban, hogy a Várhegy néhány éven belül kedvelt célpontja lesz a városlakóknak és a városba érkező vendégeknek egyaránt. A régészeti feltárás során pedig lassan, de biztosan teljesen feltárul egy eltűnt középkori vár, megannyi izgalmas leletével és titkával” – mondta a Turizmus.com-nak Ringer István.

Persze ahogy ilyen esetekben lenni szokott, a kilátó megosztja a helyi közvéleményt (is), van, aki úgy gondolja, hogy az acélszerkezet elnyomja a várfalakat, viszont az eredetiség, a látvány, a még ott rejlő régészeti kincsek vonzó turisztikai desztinációvá emelték Sátoraljaújhelyt.