Megint a világ legmagasabb tornyát készül felhúzni Dubaj – videó

Forrás: turizmus.com

 2016. október 12. 16:48

Dubajban hétfőn letették az alapkövét a világ leendő legmagasabb tornyának – annak az építménynek, amely meghatározza majd a 2020-as Expót, miként hajdanán az Eiffel-torony is meghatározta az 1889-es párizsi világkiállítást.

„Az új torony újabb kihívást jelent az építészetben, egy verseny, melynek élén megérdemelten az Egyesült Arab Emírségek áll" – mondta a torony alapkövét a dubaji öbölben elhelyező Sheikh Mohammed bin Rashid, Dubaj alelnöke és uralkodója.

A torony az Emaar Properties által fejlesztett új, 1200 hektárosra tervezett kereskedelmi és kulturális negyed, a Dubai Creek Harbour központi szerkezete lesz, és a korábbi híradások szerint magassága állítólag 100 méterrel haladja majd meg a jelenlegi csúcstartóét, a szintén Dubajban található 828 méteres Burj Khalifát. Emellett terveznek egy szállodát is forgó erkélyekkel és kilátóhelyekkel, illetve dinamikus világítással.

A futurisztikus dizájn, amit Sheikh Mohammed választott, egy spanyol–svájci építészt, Santiago CalatravaValls-t dicséri, akinek a nevéhez fűződik a WTC közlekedési csomópont New Yorkban, a Calagary-híd Kanadában és a Turning Torso toronyépület Svédországban.

A torony dizájnját a liliom ihlette és egy minaret képét idézi. Kilátója egy hosszúkás, ovális alakú építmény lesz, míg a többi részét karcsúnak álmodták meg. A VIP kilátókert kialakítása a babiloni függőkertre utal, mely egyike volt az ókori világ hét csodájának. Az építményt rögzítő erős kábelek liliomlevelekre emlékeztethetnek, miközben a szerkezetet biztonságosan rögzítik a földhöz.