Feltűntek a külföldi turisták Hatvanban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. március 28. 17:55

Hatvan gazdasága több lábon áll. Ennek része a turizmus is, amely egyre fontosabb a Zagyva-parti településen.

Ezek a gondolatok azon a konferencián hangzottak el, amelyet március 28-án rendeztek meg a kulturális turizmus fejlesztésének lehetőségeiről.

Robbanásszerű változás

Köszöntőjében Horváth Richárd, Hatvan polgármestere felvázolta azt az utat, amelyet az elmúlt években végigjárt a város. Hangsúlyozta, hogy olyan stratégiát építenek, amely a turizmustól is szól.

Az eddigi fejlesztéseket követően, a következő időszakban robbanásszerű változás előtt állnak, melynek hatására várhatón megváltozik a település arculata. A város vezetője arra is utalt, hogy tavaly már a külföldi turisták is megjelentek Hatvanban és a település idei költségvetésében idegenforgalmi adóbevételre is számítanak. Sikerült elérni, hogy a volt Kristály-kastély helyén szállodát létesítenek.

Ezután egy kisfilmet vetítettek le a régi Hatvanról, valamint azokról a fejlesztésekről, amelyek eredményesen változtatták meg a város képét.Többek között felújították a Grassalkovich-kastélyt, amely ma már a város egyik jelképe, de új köntöst kapott a Hatvany Lajos Múzeum, megújult a városháza, a főtér, közúti hidat építettek és vadasparkot is nyitottak.

A Grassalkovich-kastély

Fotó: Mentusz Károly

Különböző nézőpontok

Hatvan turisztikai értékeit méltatta Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesülete elnöke. A turisták ma már egy teljes napot eltölthetnek ebben a városban, mert sok látnivalóban részesülhetnek, amelyeket érdemes megismerni. Fontos feladatuknak tekintik, hogy a turisztikai kínálatot egész évre vonatkozóan térben és időben kiszélesítsék a fővárosban és vidéken is: Ezzel még több vendéget nyerhetnek meg a szervezők.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője prezentációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a főváros ma már márka a turizmusban, ahol a kedvező földrajzi fekvés, az épített örökség, a szellemi érték és tartalom együtt van jelen. Budapest a jövőben még több elismerést szeretne szerezni, ezért az a cél, hogy a szolgáltatások minőségét folyamatosan javítsák és a turisták elégedettségét erősítsék. Ebben fontos szerepet játszik a Budapest Kártya is.

Deme Edina, a budapesti Szépművészeti Múzeum főosztályvezetője - egyebek mellett - a kultúrmisszióról és közönség szolgálatáról beszélt. A kultúra termék is, amelyet közreadni felelősségteljes szakértői feladat - mondta. Ehhez a jól megszervezett múzeumpedagógiai foglalkozások sokat adhatnak minden korosztálynak.

A város szimbóluma

A műemlékek fontos szerepet töltenek be a kulturális turizmusban - hangsúlyozta dr. Újváry Tamás, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum ügyvezető igazgatója. Hatvanban a felújított Grassalkovich-kastély a város egyik szimbóluma lett. Véleménye szerint a város vezetése felismerte a turizmus jelentőségét, a lehetőségeket, a programokat pedig ajánlati csomaggá fejlesztette.

Valló Ede, a hatvani Grassalkovich Művelődési Ház igazgatója az intézményben tevékenykedő közösségek életébe nyújtott bepillantást.