Megkezdi a főváros a pesti alsó rakpart megújítását

Forrás: turizmus.com

 2021. február 13. 16:11

Az év végére létrejön a gyalogos kapcsolat a rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszán.

2021. február 12-én megjelent a „Budapest, Pesti rakpart északi irányba történő rendezése, gyalogos sétány kialakítása a Kossuth Lajos tér – Jászai Mari tér közötti szakaszon” tárgyú, uniós eljárási rend szerinti nyílt közbeszerzési eljárás felhívása, 2021/S 030-071025 számon az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A közbeszerzési eljárás eredményeként megkötendő szerződés célja, hogy megteremtse a pesti alsó rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának eddig hiányzó gyalogos kapcsolatát – írja közleményében Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala.

Az építkezés idén júniusban kezdődhet

Fotó: 123rf

Az eredeti tervek még az előző városvezetés idején, az úszó világbajnoksághoz kapcsolódóan készültek, de mivel nem egyeztek az új városvezetés elvárásaival, a Fővárosi Önkormányzat a projekt műszaki tartalmának felülvizsgálata, a tervek átterveztetése mellett döntött.

A főváros a tervekben szélesítette a gyalogos felületeket, növelte a sebességkorlátozással érintett szakasz hosszát, kivette a szalagkorlátot az útpálya mellől és talajkapcsolatos fák ültetését kérte. A meglévő út felújításával egy időben összefüggő, 4-5 méter széles gyalogos sétányt alakítanak ki a forgalom 30 km/h-s csillapításával. A Városháza ütemterve alapján az építkezés idén júniusban kezdődhet, a projektet a Főváros és a Kormány megállapodása alapján 2021. december 31-ig kell befejezni.