Megkezdik a turisztikai dolgozók beoltását Horvátországban

Forrás: turizmus.com

 2021. április 12. 12:38

Horvátországban mintegy 70 000 turisztikai dolgozó beoltását kezdik meg április közepén, az állandó munkavállalók mellett az idénymunkások is bekerülnek az elsőbbséggel oltandók körébe.

Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter a horvát közegészségügyi intézet képviselőivel tartott egyeztetést, amelynek két kiemelt témája volt: a turisztikai dolgozók oltásának megkezdése és az üdülőhelyeken a turisták tesztelésére szolgáló további tesztállomások létrehozása. A találkozón megvitatták a mintegy 90 000 magánszállás-kiadó mielőbbi beoltásának lehetőségét is – tájékoztatta lapunkat a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

A Turisztikai és Sportminisztérium arra kérte a turisztikai szakmai szövetségek tagjait, hogy gyűjtsék be az oltást kérő munkavállalók adatait. A jelentkezőket két csoportba osztanák be: az egyik csoportban azok a dolgozók lennének, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a vendégekkel, figyelembe véve azokat is, akik csak korlátozottan tudják betartani a közösségi távolságtartást, mint például a konyhai dolgozók, míg a második csoportba azokat sorolnák, akik kevésbé kerülnek közvetlen kapcsolatba a vendégekkel, mint például a szolgáltatói csoportok és irodai alkalmazottak.

"Az, hogy Horvátország az elsők között kezdi el beoltani a turisztikai dolgozókat, rendkívül fontos számunkra, hiszen így még erőteljesebben tudjuk magunkat biztonságos úti célként pozicionálni. A Safe stay in Croatia projekt mellett ez további garanciát jelent a turistáknak arra nézve, hogy Horvátország az itt üdülni vágyó minden vendég számára képes szavatolni a biztonságos nyaralás előfeltételeit" – mondta a turisztikai és sportminiszter.

Hvar kikötője

Fotó: 123rf

A turisztikai dolgozók oltásának megkezdése mellett a szakmai találkozón megállapodtak arról is, hogy az üdülőhelyeken felül a szállodákban, kempingekben, illetve kikötőkben is létrehoznak tesztállomásokat a turisták részére, illetve egyetértettek abban, hogy külön edukációban részesüljenek majd a turisták tesztelését bonyolító személyek.