Megkezdődött a Blaha Lujza tér átépítése

Forrás: MTI

 2021. július 12. 15:46

Karácsony Gergely főpolgármester szerint régóta várt munka kezdődött meg, hiszen a Blaha Lujza tér Budapest egyik legforgalmasabb közterülete, amely mégis a főváros "szégyene" volt az elmúlt évtizedekben.

A várhatóan 2022 végén befejeződő átépítés célja, hogy a Blaha Lujza tér Budapest büszkesége lehessen. A téren növelik a zöldfelületet és akadálymentesítik a közlekedést - közölte a főpolgármester.

Megszépül és zöldebb lesz a Blaha Lujza tér

Fotó: BKK / Facebook

Elmondta, ennek megfelelően az előző városvezetés által megörökölt terveket újragondolták: a téren nagyjából ezer négyzetméternyi zöldfelület lesz. Ahol csak engedi a közmű, fákat ültetnek, így a téren a már meglévőkkel együtt várhatóan nyolcvan fa lesz. A felújított téren az egykori Nemzeti Színházat is "megidézik", "megüzenve a jövőnek, hogy valaha ez a tér a magyar nemzeti színjátszás főtere is volt" - közölte.

Karácsony Gergely jelezte, a felújítás mindenkitől türelmet igényel. Az aluljáró födémjének javítása érinti a forgalmat, és úgy tervezték ezt a munkát, hogy a nyári szünetre essen ennek a nagyobb része. Ezt követően a téren folytatódnak majd a munkák, és várhatóan 2022-ben tudják majd átadni a megújult Blaha Lujza teret.

A főpolgármester megköszönte a kormánynak, hogy nagyjából a beruházás áfaköltségét egy egyedi támogatással biztosítja a fővárosnak.

A főpolgármester kijelentette: a főváros a pesti alsó rakpart és a Lánchíd felújításával, valamint a Blaha Lujza tér most megkezdődött megújításával törleszti azon adósságokat, amelyeket az elmúlt évtizedekben a budapestiekkel szemben az előző városvezetések felhalmoztak.

Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester arról beszélt, hogy a VII. és a VIII. kerület határán nagyon nagy szükség van arra, hogy legyenek új közösségi terek, parkok. Azt mondta, bízik abban, hogy a Blaha Lujza tér felújítása olyan kiindulópont lesz, amelynek nyomán Erzsébetvárosban és Józsefvárosban is egyre több zöldterület jön létre. Közölte, ennek jegyében a Klauzál teret elkezdik felújítani, ott tervezik létrehozni Erzsébetváros kulturális központját.

Pikó András VIII. kerületi polgármester örömét fejezte ki, hogy megkezdődött a Blaha Lujza tér felújítása, hiszen erre több mint ötven éve várnak, és mert egy élhető, szabad terekből álló Józsefváros kialakításához a legnagyobb lépés a tér rendbetétele lesz. Kiemelte, a felújítás részeként egy új nyilvános vécé is helyet kap. Egy másik beruházásban pedig megújul a Corvin Áruház is.

Horváth László, a BKK projektmegvalósítási igazgatója elmondta: a felújítás első ütemében az aluljárót felülről újraszigetelik, emiatt a Rákóczi úton és a Nagykörúton is irányonként egy-egy forgalmi sávot lezártak. Ezeket ütemezetten helyezik majd át, ahogy halad a födém szigetelése. A Rákóczi úton fennmarad a 2x2 sávos forgalom az autóknak, a buszközlekedést lámpaprogrammal, illetve elsőbbségadás biztosításával segítik. A Nagykörúton az első 10-12 hétben csak 2x1 sávon lehet majd közlekedni. A nagykörúti villamosok közlekedését nem kell korlátozni.

A forgalomkorlátozás ideje alatt a főváros felfüggeszti a VII. kerületben a forgalomcsillapítás egyes részeit, így a Wesselényi utca és a Dohány utca teljes hosszában átjárható lesz a kiskörút és a Nagykörút között. Közölte: az aluljáró födémjének újraszigetelése után a tér felújítása már nem fogja érdemben zavarni a közlekedést.

Karácsony Gergelyt több témában is kérdezték a sajtótájékoztatón. Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért egyszerre végzik a már említett három felújítást, arról beszélt, hogy az előző városvezetés terveit újragondolták, és példaként említette a Blaha Lujza teret, amelynek esetében a tér felújítása nem lett volna elég zöld, és lehetetlenné tette volna azt, hogy hosszútávon megvalósuljon a villamosközlekedés a Népszínház utcától az Astoria felé.