Megkezdődött a borsi Rákóczi-kastély felújítása

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 26. 17:07

A szlovákiai Borsiban található kastély munkálatainak első üteme a magyar kormány 805 millió forintos támogatásával valósul meg.

Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója a beruházás kezdetét jelképező időkapszula elhelyezésére szervezett szeptember 26-i ünnepségen elevenítette fel a kastély legújabb kori történetét. A létesítmény a 20. században teljesen tönkrement, utoljára komolyabb rekonstrukció az 1940-es években történt az épületen. Az ezt követő évtizedekben sokféle, gyakran méltatlan funkciót kapott a kastély, így az ezredfordulóra a teljes pusztulás veszélye fenyegette. Áder János magyar és Ivan Gasparovic akkori szlovák államfő 2013-ban megegyeztek abban, hogy közösen mentik meg az épületet. A magyar kormány ezt követően döntött úgy, hogy idén 805 millió forintos támogatással megkezdi a kastély teljes felújítását. A kivitelezés a restaurátori munkákkal már a nyár közepén elkezdődött.

Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos, Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója, Varga Anna Tünde polgármester és Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő elhelyezi az időkapszulát

Fotó: MTi Fotó: Vajda János

Diószegi László az MTI-nek azt is elmondta, hogy a két ütemre bontott beruházás összesen 1,6 milliárd forintba kerül majd. Az első ütemet a megkötött szerződés szerint 2019. február 28-ig, a második ütemet pedig 2020-ra szeretnék befejezni. Az első ütem a kastély teljes körű szerkezeti helyreállítását tartalmazza, ami a tető és a födém, valamint a nyílászárók cseréjét, a kő- és falkép-restaurátori munkákat, a gépészeti munkálatok előkészítését és az ahhoz kapcsolódó kisebb feladatok elvégzését jelenti. A második ütemben kapja majd meg az épület a végleges arculatát. A felújításban vállalt szlovák részvétel részletei még egyeztetés alatt állna.


Földváry Gábor
örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos az eseményen elmondta, az épület alkalmas lesz arra, hogy olyan emlékhellyé váljon, ahol fel lehet töltődni a saját múltunkkal és meg tudjuk idézni történelmi példaképeinket.

Kapcsolódó cikkek