Megkezdődött a Kállay-kúria fejlesztésének második üteme

Forrás: MTI

 2019. augusztus 06. 10:30

A 400 millió forint értékű beruházás során a Kállay Miklós egykori miniszterelnök rezidenciája melletti épületet újítják fel Nyíregyházán.

A rekonstrukciós munkák során a korábban a hadkiegészítő parancsnokság által használt, 1959-ben épített toldaléképület egy részét és a melléképületeket elbontják, emellett korabeli fotók alapján visszaépítik a történelmi főépülethez a nyugati oldalon korábban lebontott nyitott árkádos épületrészt.

Az emeletes, jelenleg üresen álló ingatlanban kiállító- és konferenciatermet, valamint multifunkciós teret alakítanak ki. Ott kap helyet egy állandó várostörténeti kiállítás is, amely interaktív módon mutatja majd be Nyíregyháza fejlődésének történetét a kezdetektől az 1990-es évekig.

A beruházás során megújul az épület környezete, kialakítják a csapadékvíz-elvezetést, valamint parkolók és kerékpártárolók épülnek.

A most kezdődött felújítási szakaszban további 400 millió forintot fordítanak a kúriára

Fotó: Sunshine FM

A Bessenyei téren lévő kúria fejlesztésének első üteméről, a főépület felújításáról 2015 júliusában döntött a kormány, a Modern Városok Program keretében 964 millió forintból végezték el az akkora erősen leromlott állagú épület teljes rekonstrukcióját.

A második, most kezdődött felújítási szakaszban – szintén az MVP támogatásával – további 400 millió forintot fordítanak a kúriára. A munkálatok várhatóan 2020 első negyedévében fejeződnek be az ingatlanon.

A Kállay-családot az egyik legrégibb ősnemes magyar famíliaként tartják számon. A Kállayak „ősi fészke” Nyíregyháza szomszédságában, Nagykállóban és környékén volt, leghíresebb tagjai Kállay Miklós mellett császári és királyi kamarások, udvari tanácsosok, miniszterek, országgyűlési követek és képviselők, valamint egyházi vezetők voltak.

Az 1906-ban neoklasszicista stílusban épült, háromezer négyzetméteres kúriában lakott Szabolcs megyei főispánként Kállay Miklós, aki 1942 és 1944 között az ország miniszterelnöke volt.