Megkezdődött a leányfalui termálfürdő felújítása

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. január 12. 11:23

Január 3-án, hosszas várakozás után megkezdődött a leányfalui termálfürdő felújítása. A fejlesztés első ütemében az öltözők és a vizesblokkok újulnak meg, a tervek szerint a nyári főidőszakban már a korszerű és modern keleti szárnnyal várják a vendégeket.

2022-ben több nagy fürdőfejlesztés is indul Magyarországon, ezek közül az egyik a leányfalui termálfürdő felújítása, ahol először az öltözőket modernizálják, és ennek során készül el a gyógy- és élménymedencékhez vezető fedett kijáró is.

A beruházást január 3-án kezdte meg a közbeszerzésen nyertes Fizóka Kft. és a TZ Thermobau Kft. alkotta konzorcium. A munkálatok mellett a fürdő továbbra is nyitva tart (a pénteki és szombati éjszakai fürdőzést is beleértve) és a beléptetés helyszíne és módja sem változik, azonban az öltözők és a vizesblokkok elérhetősége igen. Az öltözők és vizesblokkok eddigi helyükön megszűntek az úszómedence melletti kis öltözőt kivéve, mely továbbra is teljes körűen használható. A felújítás idejére a szekrényeket az aulába helyezték át, az öltözőkabinok pedig az onnan nyíló átjárókba kerültek. Az eddigi mosdólehetőségek helyett nemenként elkülönített mobil vizesblokkokat (wc, mosdó, zuhanyzó) alakítottak ki az élménymedence mögötti területen.

leanyfalu

A fürdő első ütemben megújuló keleti szárnya

Fotó: Leányfalui Termálfürdő Zrt.

Balogh Zoltán, a leányfalui termálfürdő igazgatója lapunknak elmondta, a jelenleg zajló első fejlesztési ütem szerződés szerinti vállalási határideje 8 hónap, de a kivitelezővel történt egyeztetés alapján a beruházás hamarabb is megvalósulhat, így reményeik szerint a nyári szezonra már megújult öltözővel és vizesblokkal várhatják vendégeiket.

A jövőbeli tervekből az épület aulájának és nyugati szárnyának felújítása csak részben valósulhat meg, mert a pályázati források a megnövekedett építőanyag-árakra már nem nyújtanak fedezetet, de remélik, hogy az aula modernizálása még belefér a költségvetésbe, így a vendégforgalom által érintett részek teljes körűen megújulhatnak – tette hozzá.

leanyfalu

A leányfalui termálfürdő idén 50 éves

Fotó: Leányfalui Termálfürdő Zrt.

Az idén 50 éves leányfalui termálfürdő korszerűsítése hosszú ideje napirenden szerepel: már 2018-ban is megjelentek hírek az esetleges felújításáról. Tavaly áprilisban a Termálonline írta meg, hogy elindulhat a fejlesztés, ugyanis hosszú előkészítő munka után megjelent a nyílt közbeszerzési eljárás a fejlesztés első ütemére vonatkozóan.

Balog Zoltán elmondta, hogy a fürdő főépületének felújítására eddig két külön forrásból érkezett támogatás, így az egységesnek szánt beruházást teljesen külön kellett választani. 2019 végén 391 millió forintot nyert a helyi önkormányzat a Lechner Tudásközponttól a fürdő aulájának és a nyugati szárnyának (második és harmadik ütem) fejlesztésére. Ezt sikerült a már 2017-ben kilátásba helyezett, a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programjából érkező 250 millió forintos támogatással kiegészíteni, amiből a fürdő keleti szárnya újulhat meg az első ütemben.

Az igazgató tájékoztatása alapján tavaly kifejezetten jó évet zárt a fürdő, annak ellenére, hogy csak májusban nyithattak meg a hazai létesítmények, így a 12 hónapból kevesebb mint 8 hónap volt a működési idő. A koronavírus előtti időszak forgalmát még nem érték el, de Budapest közelsége és a helyiek magasabb oltottsági aránya segítette a számok emelkedését, még akkor is, amikor csak védettségi igazolvánnyal lehetett a fürdőket látogatni. A belföldi turizmus élénkülését Leányfürdőn is megérezték, így kifejezetten jól indult a szezon és kiemelkedő nyári  forgalmat ért el a fürdő.