Megkezdődött a müncheni Oktoberfest, 17 napon át folyik a sör

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 17. 13:22

Két év kényszerszünet után szombaton megkezdődött a 187. Oktoberfest Münchenben, a népünnepély 17 napon át, október 3-ig tart. A rendezvényre legutóbb, 2019-ben 6,3 millióan látogattak el.

Dieter Reiter müncheni főpolgármester szeptember 17-én délben három ütéssel csapra verte az első söröshordót, ezzel hivatalosan is megkezdődött a 187. müncheni Oktoberfest.

Az rnd.de beszámolója szerint a népünnepély területét, a Terézia-mezőt már néhány perccel reggel 9 után megnyitották, és már akkor tódultak be oda az emberek, többnyire fiatalok, akik órák óta várakoztak hosszú sorokban, hogy majd jó helyet tudjanak kifogni a 17 sörsátor egyikében.

A lap szerint sokan viseltek dirndlit (bajor női népviseletet) és bőrnadrágot, maszkot alig valaki. Járványügyi megszorítások nincsenek a rendezvényen, de a hatóságok arra kérték a látogatókat, hogy megfázásos tünetek esetén teszteljék magukat és ne látogassanak ki az eseményre, valamint fokozott óvatosságra intették a veszélyeztetett csoportokat is.

Egy megszólaltatott szakértő szerint a légúti megbetegedések száma a pandémia előtti év szintjén van a városban, a koronavírus-fertőzések száma várhatóan két-, háromszorosára nő a rendezvény miatt, de a kórházak túlterhelésére nem számítanak a hatóságok.

A megfázásos tünetek vélhetően a rossz idő miatt is megszaporodnak majd, szombatra maximum 11 fokot és esőt jósoltak. Ráadásul a magas energiaárak miatt már kültéri hősugárzók sem melegítik a sörözőket, akiknek 2019-hez képest kb. két euróval többet, 12,60–13,80 eurót kell kifizetniük egy korsó sörért.

Az Oktoberfestnek legutóbb 6,3 millió vendége volt

Fotó: 123rf.com

A népünnepély 16 napja alatt mintegy 600 rendőr, 54 videokamera és testkamerás tisztviselők vigyáznak a rendre, az egészségügyi szolgálatot pedig egy mobil CT-berendezéssel is felszerelték.

Az Oktoberfest hivatalos weboldala szerint számos újdonság is vár a népünnepély vendégeire: három új sörsátor is fogadja őket, köztük a Schützenlisl nótasátor az Oidn Wiesn-en, színes zenei programmal. A Krinoline körhintánál egy élőzenei színpadot állítottak fel, de van családi és gyerekeknek szánt körhinta, valamint egy új céllövölde is, a főbejáratnál pedig hivatalos információs standot húztak fel, itt ajándéktárgyakat is lehet vásárolni. Egy érdekes kiállítás is nyílt a Schottenhamel csarnokban azokból a csapbeütő kalapácsokból, amelyekkel München mindenkori főpolgármesterei, 1986-ig visszanyúlóan, megcsapolták az Oktoberfest első hordóját.

Az Oktoberfestre a statista.com adatai szerint 2019-ben és 2018-ban is 6,3 millió látogató volt kíváncsi. A népünnepélynek az elmúlt 15 évben 2011-ben volt a legtöbb – 6,9 millió – látogatója.