Megkezdődött a szarvasbőgés Gemencen

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 21. 12:08

A Gemenc Zrt. által szervezett „Igazi szarvasbőgés-hallgató túrákon” bárki meghallgathatja a szerelmes gímbikák koncertjét.

2018. augusztus 25. és szeptember 8. között lovas fogattal és kisvasúttal lehet megközelíteni azokat az erdőrészleteket, amelyek közelében jelentősebb bőgés várható. A szürkületben kezdődő és késő este befejeződő események résztvevői szakvezetők segítségével lehetnek fültanúi ennek az érdekes jelenségnek. Azoknak, akik szeptember 1-jén vesznek részt az erdőgazdaság lovas fogatos túráján, még különlegesebb élményben lehet része, hiszen ekkor vacsorával és borkóstolóval kötik össze a programot.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről 17.00-kor indulnak a túrák. A kalandra vágyók először egy „Gímvallatás” elnevezésű programon hullajtott agancs- és bőgőkürt-bemutatón vesznek részt, majd Mosonyi Szabolcs ,„A gemenci szarvasok” című természetfilmjét tekintik meg. Ezt követően 18 órakor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan 21 óra körül érkeznek vissza a túrázók a kiinduló állomásra.

 

A túrákon való részvételt gyerekek részére általában az erdőgazdaság nem ajánlja, ezért 2018. szeptember 8-án külön a gyermekeknek szánt túrát szerveznek az erdei vasút egyik megállójánál Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

A gímszarvas bikák szerelmes hangjától zengő erdőt nemcsak a Gemenci Erdei Vasúttal lehet megközelíteni, hanem az erdőgazdaság lovas fogataival is. A fogatokon utazók is részt vesznek a „Gímvallatás” programon, majd 18 órakor indulnak el az erdőbe.

Kapcsolódó cikkek