Megkezdődött az egyhetes Kékszalag Fesztivál a Balatonon

Forrás: turizmus.com

 2023. július 02. 12:09

A Balaton keleti medencéjében szombaton megrendezett Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjjal párhuzamosan elindult az idei Kékszalag Fesztivál, amely számos parti és vízi programot kínál az érdeklődőknek, sportolóknak, vitorlázóknak.

Rekordlétszámú mezőnnyel rajtolt el szombaton a Balatonfüred előtti vízterületről a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 26. Izsák Szabolcs Emlékverseny. Összesen több mint 300 hajó indult el a Balaton keleti medencéjében a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Tihany–Balatonfüred távon.

A Fehér Szalagon a Vándor Róbert kormányozta RSM katamarán lett az első, a második helyen a Prospex-Delta (kormányos: Kaiser Kristóf), a harmadikon pedig a Process Solutions (kormányos: Litkey Farkas) futott be. Bár a verseny elején gyenge volt a szél, a délután érkező vihar veszélye miatt a rendezők pályarövidítésről döntöttek.

Végül a klasszikus hajók között, azaz a 26. Izsák Szabolcs Emlékversenyen – az abszolút értékelés szerint – a Lillafüred 75 cirkáló (kormányos: Gál András Levente) lett a győztes, megelőzve két 70-es cirkálót, az Orpheust (kormányos: Herkó Dezső) és az Irokézt (kormányos: Pajor Zsolt).

A szombati Fehér Szalag vitorlásversennyel kezdetét vette az idei Kékszalag Fesztivál

Fotó: Szántó Áron / Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség

Vízi és parti fesztivál egyben

„A Fehér Szalaggal elindult az idei Kékszalag Fesztivál, amely egy hétig tart és számos parti és vízi programot kínál az érdeklődőknek, sportolóknak, vitorlázóknak. Vasárnap lesz a fiatalok Kékszalagja, a Kékpántlika, csütörtökön pedig elrajtol az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, amelyre 600 indulót várunk" – mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a regatta szombat délután Balatonfüreden megrendezett ünnepélyes díjátadóján, amelyen egyúttal megnyitotta az idei Kékszalag Fesztivált.

A szövetség együttműködik többek között a Európa Kulturális Fővárosa Hello Veszprém Balaton (EKF Hello VEB) rendezvénysorozattal.

Markovits Alíz, ez utóbbi program vezérigazgatója arról beszélt, hogy a félidejéhez érkezett kulturális programsorozatnak egyaránt a középpontjában van a Balaton múltja, jelene és jövője, így a Magyar Vitorlás Szövetség, valamint a Kékszalag már tavaly is sikeresen működött együtt a kulturális évvel. A Fehér Szalagon az Európa Kulturális Fővárosa vitorláival versenyeztek az L30 One Design hajói, amelyeket a Metropolitan Egyetem hallgatóival együtt terveztek.