Megkóstoltuk, mit tud a Neszmélyi borvidék

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 16. 16:32

A főként fehérborairól ismert Neszmélyi borvidék szereplői úgy döntöttek, ország-világnak megmutatják, mit tud adni ez a történelmi termőhely, és mire képesek ők együtt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisalföldtől a Gerecsén át a Pilisig húzódó Neszmélyi borvidék borait és borturisztikai lehetőségeit mutatta be szakmai újságíróknak egy négy állomást érintő tanulmányúton.

Négy pincébe látogattunk el a boros tanulmányúton

Fotó: MTÜ

A magyar bormárka építésének részeként idén ősszel indult kezdeményezés a kevésbé ismert, ám komoly potenciállal bíró hazai borvidékek népszerűsítését célozza.

 

Zsigmond király kedvence

A termőhely adottságait jelzi, hogy már a római időkben is termesztettek szőlőt ezen a területen, majd a 14. századtól Neszmély a magyar királyság második legismertebb borvidéke lett az európai hírű Szerémség mögött. Népszerűségét annak is köszönhette, hogy kiváló borait az élénk savak alkalmassá tették a hosszú szállításra.

A história szerint sok notabilitás, köztük Luxemburgi Zsigmond császár és király is nagyon kedvelte a Neszmélyről származó borokat. A török hódoltság idején aztán a szőlőtermesztés hanyatlásnak indult, és viszonylag későn, a 18. században kapott újra erőre. A 19. században az Esterházy és a Zichy főúri család mintagazdasága adta vissza a borvidék hírnevét.

A história szerint Zsigmond király is nagyon kedvelte a neszmélyi borokat

Fotó: turizmus.com

Az itt jellemző sajátos művelésmódnak köszönhetően – a vesszőket tavasszal teljesen visszametszették – a tőkéken harmadannyi szőlő termett, mint másutt, ez a hozamkorlátozás pedig komoly beltartalmi értékkel bíró borokat eredményezett. A filoxéravész pusztítását követően a szőlőtermesztés csak a két világháború között éledt újjá. A terület 1977-től lett ismét önálló borvidék, először Ászár-Neszmélyi, majd 2009-től – marketingmegfontolásokból – Neszmélyi borvidék néven.

 

Hármas egység

A ma Neszmélyi borvidékként ismert térség sem történelmileg, sem földrajzilag nem egységes.

A magterület a dolomit és mészkő alapú Gerecse, amelynek Dunára néző, barna erdő talajjal, lösszel vagy agyaggal borított északi lejtőin jó savszerkezetű, tüzes, ásványos, aromában gazdag borok születnek.

A jóval lankásabb Ászári körzet homokos, kavicsos talajú, ez a terület volt az otthona a Pannonhalmi Apátság híres bársonyosi aszújának, a 20. század harmincas éveiben termelt Bársonyos Gyöngyének.

S végül a harmadik fő termőhely a Pilis délnyugati lábánál, Kesztölc mellett fekszik, az Esztergomhoz közeli terület borai évszázadokon át a dézsmapincékbe vándoroltak, és miseborként fejezték be dicsőséges életüket.

 

Bioborok Bajról

A Neszmélyi Borút Egyesület nyolc településen (Agostyán, Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kocs, Neszmély, Tata, Kesztölc) összesen 18 pincészetet fog össze. A fejlesztések jelenleg is zajlanak, 100 kilométer hosszú (gyalogos és kerékpáros) tanösvény és a hozzá kapcsolódó programkínálat  – terepgyakorlatok, zöldturizmus, oktatás stb.) –, illetve ökoturisztikai bemutatópontok kialakításával.

A Turay Pincészet borkóstolással és egyszerű, szőlőhegyi ételekkel várja a vendégeket

Fotó: turizmus.com

A tanulmányúton elsőként a Tata melletti Baj-szőlőhegyen fekvő Turay Pincészet házigazdái, Turay István és családja fogadtak bennünket. A birtokukban lévő történelmi présházat és a pincét a kapucinus rend építette 250 évvel ezelőtt; a barátok hitéletüket is itt, a ma kóstolóteremként használt, seccókkal díszített helyiségben folytatták. A Felvidékről származó, 12 generáció óta szőlőtermesztéssel is foglalkozó család 2002-ben alapította a másfél hektáros birtokot.

Két éve biotermesztésre váltottak, több rezisztens szőlőfajtával is kísérleteznek, és céljuk, hogy minél természetesebb, „szűziesebb" borokat készítsenek.

A családi gazdaság helyben borkóstolással és egyszerű, szőlőhegyi ételekkel várja a vendégeket. Több szomszédos pincészettel összefogva időről időre nyitott hétvégéket is tartanak, ilyenkor az elektromos kisvonat felhozza a borturistákat Tatáról a baji szőlőhegyre.

 

Tüzes Kősziklás

Néhány településsel arrébb, Dunaszentmiklóson a Kősziklás Borászatnál folytatjuk a neszmélyi kóstolást. A tulajdonosok, Béger Ákos és Emmer Szabolcs kísérletező pincészetként definiálják magukat. Ebben a formációban 2009-ben léptek a nagyközönség elé.

A neszmélyi borok kóstolgatása a Kősziklás Borászatnál folytatódott

Fotó: MTÜ

Jelenleg 75 hektáron gazdálkodnak, és amint mondják, most vannak a tudatos birtoképítés fázisában, azaz az elmúlt évek tapasztalatai alapján a sok általuk termesztett szőlőfajta közül igyekeznek szelektálni, hogy a termőhelyhez, illetve saját ízlésükhöz és borfilozófiájukhoz leginkább illő tételek kerüljenek ki a kezük alól. Reduktív és hordós érlelésű, tiszta, koncentrált, kiemelkedően jó ízléssel és arányérzékkel elkészített boraik zömét már a pincétől elviszik a vásárlók.

Új borászati központjuk még időn ősszel elkészül, itt állandó nyitva tartással várják majd a vendégeket.

 

Fenn a hegytetőn

A Neszmélyi borvidék legismertebb borászata kétségtelenül a Hilltop – olyannyira, hogy ez a név nem csak Magyarországon, hanem a brit szigeteken is jól cseng. Sőt a főborászt, Kamocsay Ákost 1997-ben Angliában Az Év Borászának választották, majd két évvel később Magyarországon is megkapta ugyanezt az elismerést.

Hilltop-túránk a birtok közepén fekvő Melegeshegy kilátójából indul, Kamocsay Ákos vezetésével bejárjuk a szőlő útját a feldolgozótól a tartályokig és végül a muzeális tételeket őrző pincéig. 400 hektár szőlő van körülöttünk, ezzel és a 160 hektárnyi szekszárdi területtel a Hilltop az ország legnagyobb szőlőbirtokosa.

Kamocsay Ákos vezetésével bejártuk a szőlő útját a feldolgozótól a tartályokig és a pincéig

Fotó: MTÜ

A borászat 1993-ban kezdett gazdálkodni Neszmélyen, a birtoképítést 2004-re fejezték be. Sokak szerint ők voltak az első „nyugati szemléletű" borászat az országban. Merész címkéket ragasztottak a palackokra, először használtak erőteljes színű műanyag dugókat, elsőként vezették be a csavarzárat, és boraikat ők tették először baginboxba.

Az elmúlt évtizedekben a hazai fogyasztók elsősorban a friss, illatos, reduktív borokkal azonosították a Hilltopot, sokakat épp ez a jól iható, könnyen értelmezhető stílus vezetett be a borok világába. Csakhogy a divat, az igények változnak.

Miközben az emberek ma is szívesen isznak könnyű, üde borokat, az érleltebb, komolyabb tételek is egyre népszerűbbek. Ezért a Hilltop – amelynek szőlőültetvényei időközben érettebb korba léptek, és területei is kiválóan alkalmasak a magasabb kategóriájú borok elkészítésére – megalkotta a főborász nevét viselő Kamocsay Prémium sorozatot. A 2014 tavaszán bevezetett borcsalád tagjai ma a cég „zászlóshajóinak" számítanak.

 

Dűlőpiknik és agrowellness

Neszmélyi túránk utolsó állomása a Pilisbe vezet, a Kesztölc mellett 18 hektáron gazdálkodó Szivek család birtokára. A település első okleveles említése 1075-ből már a szőlőről szól – a Szivek Pince tulajdonosai, apa és két fia ezt a történelmi hírnevet szeretnék feleleveníteni a mai kor nyelvére lefordítva. Birtokukból 3,5 hektár már bioművelésű, és a többi terület is átállás alatt van.

Boraik bemutatják a termőhely gazdagságát, vendégváró programjaikat pedig úgy állították össze, hogy látogatóik a szőlőhegy minden szépségét átéljék. A dűlőben rendezett Pilis Piknik borkóstolással, fűben heverészéssel, függőágyban ringatózással telik, míg az Agrowellness során a vendégek jógával, gyógyteákkal és gyalogtúrával melegítenek be a kóstoláshoz. A lazulás gyógyfüves vízzel töltött fakádban folytatódhat.

A dűlőtúra a Pálos Gyógynövénykertet is érintette

Fotó: turizmus.com

Az első tételek kóstolása után a Szivek fivérek kalauzolásában terepjárós túrára indulunk Klastrompusztára, a magyar alapítású pálos szerzetesrend első kolostorának romjához. Innen a Kesztölci Borklub alapította Pálos Gyógynövény- és Fűszerkertbe megyünk, majd dűlőtúra és további borkóstolás következik a pazar fekvésű birtokon. Itt ér minket a naplemente, a Pilis hegyei között borospohárral a kézben búcsúzunk a borvidéktől.