Megközelíthetőségi problémák a Pilis és Visegrádi-hegység területén

Forrás: turizmus.com

 2021. október 11. 09:35

A természetjárás növekvő népszerűségét a Covid-19 járvány jelentősen felerősítette. A megváltozott mobilitási trend azonban számos negatív következménnyel is járt – mutat rá egy hazai tanulmány, amely a Turizmus Bulletin c. folyóiratban jelent meg.

A kiadvány 2021. évi 3. számában megjelent Túrázók a Pilis és a Visegrádi-hegység területén: a megközelítés problémája című tanulmányban Benkhard Borbála feltárta a hazai természetjárás aktuális trendjeit a Pilisi Bioszféra Rezervátum példáján keresztül.

Az elmúlt években a hazai természetjárás erősödése figyelhető meg. A nemzeti parkokba látogatók száma 2010 és 2020 között 21%-kal nőtt – áll a tanulmányban. Az erősödő keresletre a Covid-19 világjárvány is hatást gyakorolt, melynek következtében 2020-ban 20-25%-os növekedést figyeltek meg a szakértők a Pilisi Parkerdő területén.

A Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal a kutatók 2017 óta végeztek monitoring jellegű látogató­felmérést. Ennek során évente egy-egy hétvégén látogatószámlálással egybekötött kérdőívezés zaj­lik a területen, melynek célcsoportja a gyalogos, kerékpáros, valamint a lovas természetjárók.

A Covid-járvány hatására az elmúlt években jelentősen megnövekedett a kirándulók száma a Pilisben is

Fotó: 123rf.com

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy az elmúlt években jelentősen megnövekedett a természetjáró turisták száma, mely együtt jár a személygépkocsit használók számának radikális növekedésével is. A Pilisi Bioszféra Rezervátum területén a megváltozott mobilitási trend számos negatív következménnyel járt. A természeti környezetre gyakorolt káros hatások mellett egyre gyakoribbak a lakossággal, illetve a helyi közösségekkel szembeni konfliktusok is – hangsúlyozza a tanulmány.

A felmerült problémák (környezetterhelés, zsú­foltság, konfliktusok) kezelése ér­dekében a jelenlegi parkolási rendszer átalakítása és a desztináció belső közlekedési hálózatának át­gondolása, fejlesztése (pl. elektronikus tájékoztatási rendszer, ingyenes parkolás megszüntetése) szükséges. A szerző szerint mindemellett rá kell mutatni arra is, hogy a személygépkocsi mellőzése nem kényelmetlenséget okoz, hanem új élményhez juttathatja a turistákat.

A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely ide kattintva érhető el.