Meglepetések Tatárföldön

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2015. július 28. 11:00

Ősi, mégis modern, könnyed, őszinte, eredeti. Nekünk Tatárföld ettől marad emlékezetes, ettől láttuk másnak, mint sok más, nagyon vonzó és érdekes országot.

A tatárokról általában annyit tudunk, hogy hajdan letarolták Magyarországot, komplett falvak néptelenedtek el. Ezért amikor az 1000 Út Utazási Iroda meghívására leszálltam a mai Tatárföld fővárosának, Kazanynak a repülőterén, nem pontosan tudtam, mire is számítsak. Az semmiképpen nem szerepelt a verziók között, ami végül fogadott: gyönyörű épületek, tág terek, tiszta, rendezett utcák, jó kedélyű, vendégszerető emberek, egy fiatalos, robbanásszerűen fejlődő és kifejezetten élhető nagyváros, Moszkvától és Szentpétervártól is kevesebb mint másfél órányi repülőútra.

 

Az 1,2 millió lakosú Kazanyban a fiatalok is látnak jövőképet, fejlődő ipara miatt jók a munkalehetőségek, többek között a repülőgépgyártás, a gyógyszeripar, az orvosi eszközök gyártása területén. Egyetemein, főiskoláin 140 ezer diák tanul.

 

Otthonos megérkezés

Kazany repterének új terminálját 2012-ben adták át. Utaskapacitása 1,2 millió, benne minden kényelmi szolgáltatással, ingyenes wifivel. Már itt feltűnt, amit később mindenütt tapasztalhattunk, hogy kiemelt figyelmet kapnak a családok, a terminál területén baba-mama szoba, pelenkázó, minijátszótér is van.

A repülőtérről bejuthatunk a városba taxival, ami 500-600 rubel (kb. 2500-3000 Ft), de választhatjuk a vonatot is, amely mindössze fél dollárért 26 perc alatt bevisz a városközpontba. A tömegközlekedés nemcsak a repülőtérről befelé kényelmes, hanem az egész városban. Metróvonala, trolibuszai és jellegzetes piros buszai az egész várost behálózzák. Ezt a fajta otthonosságot a szállodákban is érezhetjük. Nem véletlen, hogy sokan – mint mesélték – első látásra beleszerettek a városba, és egyszerűen csak itt maradtak – Oroszországból és külföldről is.

 

Kazany igazi multinacionális városként éli hétköznapjait (ma körülbelül 100-féle nációval), és ugyanez a tolerancia igaz a vallások együttélésére is.

 

Múlt, jelen, jövő

A legelső ismert államszerűség a területen a Volgai Bolgárország volt (660–1238), amely jelentős kereskedelmi kapcsolatokat épített ki Eurázsiával és a Közel-Kelettel. Fejlettségét mutatja, hogy már akkor rendelkeztek csatornahálózattal, fűtési rendszerrel, használták az üveget, és olyan tárgyakat, mint a zár, az olló vagy a csipesz.

 

Sok nomád nép jött és ment, a 900-as években pedig a kereszténység helyére az iszlám lépett. A 13. században a volgai bolgár uralom behódolt Batu kánnak, az 1430-as években a terület a Kazáni Kánság alapjaként független lett, ekkor alapították Kazanyt, 170 kilométerre északra a régi fővárostól, Bolgártól.

Az 1550-es években IV. (Rettegett) Iván szállta meg a területet, sok-sok mendemondának alapot szolgáltatva. Abban az időben megtiltották újabb mecsetek építését, ezt II. Katalin cárnő törölte el a 18. században. Tatárföld ma Oroszország része, ám saját irányítással, körülbelül négymillió lakossal. Azt beszélik, a ma itt élő hárommillió tatár genetikailag változatlanul megőrizte ősei örökségét.

A város legendáriumához tartozik az is, hogy évekig élt itt Gorkij, akit nem vettek fel az egyetemre, ezért éjszakánként kenyereket sütött, amit reggel eladott. Később úgy emlegette Kazanyt, mint „kedvenc egyeteme", ahol spiri­tuá­lisan újjászületett.

Napjainkban Kazanyban sorra rendezik a nagy nemzetközi sporversenyeket. A 2013-as Universiadéra rengeteg infrastrukturális fejlesztést végrehajtottak, épületek, utak, templomok, hotelek újultak meg, és számos új sportlétesítmény nőtt ki a földből. Az idei augusztusi úszó-világbajnokságra és a 2017-es Nyári Ifjúsági Játékokra további fejlesztésekkel készülnek.

 

Amit látni kell

Az egykori fővárosba, Bolgarba, Kazanyból utazhatunk busszal vagy akár a Volgán hajózva is, az út egyaránt 3,5 óra. A látogatót a hatszintes, modern Tatár Múzeum, szépen rendbetett templom, minaret várja. Itt őrzik a világ legnagyobb Koránját is (2011-ben készítettek, 632 oldalas, és a Vatikánban festették!).

 

A területen egykor 80 nagyobb épület állt, és ötezren lakták. Egymás mellett nyújtózkodik mecset, minaret és templom – a hely ma a világörökség része. Közelükben a Taj Mahal mintájára, 2013-ban épült fehér mecset is lenyűgözi a látogatót.

 

Kazanytól északra találjuk a másik gyöngyszemet, Svijazhskot. Az egykori erőd egy szigeten terül el, rajta templomok, kolostor, mesterségek udvara, múzeum, látogatóközpont. Még áll az a fatemplom, amelyben Rettegett Iván is imádkozott a 16. században.

Kazanyban az utcák, múzeumok, kulturális események, történelmi emlékek közül kiemelkedik a hófehér falú Kreml, amely 13 hektáron terül el, 13 tornya már messziről látszik, falain belül parkok, kolostor, mecset, templom áll.

Nagyon érdekes épület a Minden vallás temploma is, amelyet egy 1938-as születésű helyi férfi kezdett építeni látomás sugallatára, hogy egy épületben ötvözze 16 vallás szimbólumait, ezáltal az azonos értékeket. Művét halála után elhivatott szomszédja vitte tovább.

 

5 év, 50 hotel

Tatárföldön a fejlődés nagy nyertese a turizmus. Kazanyban a vendégéjszakák száma évről évre rendre 12-15 százalékkal nő, 2014-ben a turisták száma 2,5 millió volt. Ma összesen 225 szállodával rendelkezik, ebből 50 az utóbbi 5 évben épült. A legtöbb turista orosz, török, német és kínai.

 

A turisztikai hivatal szorosan együttműködik a beutaztató irodákkal. Számos sajtóutat szerveznek, és részt vesznek szakmai vásárokon. Tárgyalnak a Wizz Airrel is egy esetleges közvetlen járat indításáról.

A tatárok szeretnek mindenben az elsők lenni, a nyelvükben nincs is olyan kifejezés, hogy „menj a sor végére", helyette azt mondják: „hátulról indulj el újra előre". Ezzel a hozzáállással Kazany hamarosan háromszögesítheti a Szentpétervár-Moszkva kettőst.

Köszönet az útért az 1000 Út Utazási Irodának.