Megmaradtak a Notre Dame kincsei

Forrás: MTI

 2019. április 18. 10:29

Valószínűleg jól restaurálhatók lesznek az április 15-én kitört tűzvész miatt a párizsi Notre-Dame-ból elszállított műkincsek.

Lővey Pál, a Magyar Tudományos Akadémia művészettörténeti intézetének tudományos tanácsadója az MTI beszámolója szerint kifejtette, a híradásokban látottak alapján úgy tűnik, hogy a megmentett műkincsek között számos réz és bronz tárgy, többek közt kandeláberek, talán csillárok vannak, amelyek a szakértő szerint az épület 19. századi helyreállításakor készültek. Ezek nem annyira sérülékeny tárgyak, és úgy tűnt, sikerült őket akkor kimenekíteni, amikor a tűz még nem tett bennük jelentős kárt.  Az oltár falain lévő 13 nagyméretű oltárképet csak az oltás után tudták kivinni, ezekben a korom, a füst nagyobb károkat okozhatott, de a Louvre-ban a legnagyobb szakértelemmel tudják majd restaurálni ezeket a műkincseket.

Az égő Notre-Dame 2019. április 15-én

Fotó: Wikipedia

Lővey Pál a székesegyházról elmondta, hogy a tűz valószínűleg kárt tett a jelenleg állva maradt épület bizonyos részeiben is, mert a bordás, gótikus boltozat ugyan megmaradt, mégis elképzelhető, hogy a leomlott és a megmaradt részek határán további darabok veszélyes helyzetben lehetnek. „Azt, hogy ez a károsodás néhány napon belül nem fog-e további károkat okozni, nem lehet tudni” – mondta. A hatalmas hőhatás, ami az épületet érte, a köveket is károsíthatta, ez okozhat még olyan problémákat, amelyek csak gyors helyreállítással kerülhetők el. Szükség lesz minél előbb egy ideiglenes tetőszerkezet felállítására is, hiszen egy épületnek sem tesz jót, ha fedetlenül áll. Mindezeken túl az épület nagy része szerencsére nem sérült komolyabban, az északi tornyon sikerült gyorsan eloltani a tüzet, valamint a szentélykörüljáró és a mellékhajó is – úgy tűnik – sikeresen átvészelte a tűzvészt. A székesegyház tetejének egy része, a 13. század első feléből származó faszerkezet viszont teljesen elpusztult a tűzben.

Kapcsolódó cikkek

Ahol Isten is mosolyog

2016. augusztus 29.