Megnéztük a 9000 fős megakongresszust a Hungexpón

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. június 17. 10:10

A hétvégén telt ház volt a budapesti Hungexpón: június 13. és 16. között nemzetközi vesekongresszust rendeztek 9000 fő részvételével. Megnéztük, hogyan menedzseltek le egy ekkor létszámú rendezvényt.

Ha az elmúlt napokban látogatott valaki a Hungexpóra, rá sem ismert volna a megszokott pavilonokra. Június 13. és június 16. között teljesen átalakult a rendezvényközpont, mivel itt tartotta ülését az ERA-EDTA (European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association), az Európai Vese Társaság és Európai Dialízis és Transzplantációs Társaság. A kongresszust méltán nevezhetjük megának, ugyanis 9-10 ezer orvos, gyógyszerész, tudós, kutató, orvosi műszergyártó, kereskedő, értékesítő érkezett ide a világ minden tájáról, köztük Magyarországról is.

A világ legjelentősebb nephrológiai szakmai szövetsége évente más európai városban ülésezik

Fotó: Hungexpo

Két éve kezdték az előkészítését

Egy ekkora létszámú, több napos nemzetközi találkozó megszervezése még a gyakorlott profiknak is rengeteg munkát ad. Amint azt a pénteki helyszíni bejáráson Szűcs Balázstól, a Hungexpo marketing menedzserétől és kollégáitól megtudtuk, két éve kezdődtek el a szervezési munkálatok, karöltve a Magyar Nephrológiai Társasággal.

A pavilonokat felosztották a szervezők a résztvevők igényeinek megfelelően, összesen nyolc szekciótermet kialakítva egy-egy épületen belül, 500-800-1000, illetve 2.500 fős befogadóképességgel. A rendezvény teljes helyigénye 40 ezer négyzetméter volt.

Az A pavilonban egy 8000 négyzetméteres kiállítási helyszín és 1500 négyzetméter poszter szekció, valamint egy nagy E-campus közösségi tér kapott helyet.

A számítógépes munkára is biztosítottak helyet

Fotó: Hungexpo

A bejáratok és kapuk piros-fehér feliratot kaptak, rajtuk jókora, eligazító angol nyelvű feliratokkal. Ez már a Hungexpo felé tartó BKV buszokon utazva is feltűnt.

Ha már a buszoknál tartunk: soha ilyen gyorsan nem jutott ki az ember a kőbányai rendezvény helyszínre. Öt percenként indultak a BKV buszok, miközben a vásár belső területén is kék buszokat lehetett látni, ezek szállították a különböző szállodákba és más programokra a résztvevők csoportjait.

Nemcsak a tájékoztatásról és a résztvevők mozgatásáról kellett gondoskodni, hanem az ellátásukról is. A catering céget, úgy tűnik, jól választották ki, hiszen nem álltak sorok a csarnokokban felállított kávézóknál, akadt elég tágas tárgyaló és pihenőhely, asztal, szék és fotel, ahol az előadások szünetében el lehetett fogyasztani az uzsonnára kapott szalámis bagetteket és a hungaricumnak számító, retro Sport szeletet. Vizet pedig szinte mindenütt lehetett vételezni, ami jól jött a 36 fokos hőségben.

A szervezőknek olyan dolgokra is oda kellett figyelniük, hogy legyen elég biztonsági ember és hostess, aki segít angol nyelven az eligazításban, és hogy folyamatos legyen a takarítás.

Egy ekkora rendezvény megszervezése még a profik számára is kihívás

Fotó: Hungexpo

Turisztikai hozadék

A kongresszus nívós katalógusa kiváló példa arra, hogy egy ilyen eseménynek milyen lehet a távlati turisztikai hozadéka, hiszen a szép kivitelű kiadványban több oldalon feltűnik Budapest látképe. Márpedig az ilyen katalógust évről-évre elteszik, a kontaktok és az előadások témáinak felsorolása miatt is a résztvevők.

A kongresszus egyik kísérő eseménye volt a Run for Kidneys jótékonysági futás. Ennek bevételét, a fejenként 20 eurós nevezési díjat a Magyar Vesebetegekért Alapítvány számára utalják. Az 5 kilométeres távot a Hungexpo és a Kincsem park területén futották le június 14-én a résztvevők. A jótékonysági akcióra a Hungexpo is nevezett, 12 fős csapattal.

33 év után újra Budapesten

- A világ legjelentősebb nephrológiai szakmai szövetsége évente más európai városban ülésezik, a 2019-es kongresszusra még hét évvel ezelőtt nyújtott be pályázatot a Hungexpo, a Magyar Nephrológiai Társaság támogatásával. Budapest legutóbb 1986-ban volt az esemény házigazdája. Akkor a 3 ezer fős rendezvény nagynak számított, ám azóta a részvevők száma megháromszorozódott. Nagyon büszkék vagyunk, hogy bizonyítottuk, képesek vagyunk ekkora nagyságrendű nemzetközi kongresszus színvonalas megrendezésére is. Mára a Hungexpo saját kiállítási és vendégrendezvény üzletága egyenlő súllyal szerepel a cég 8 milliárd forintos árbevételében. A Hungexpo közeljövőben megvalósuló fejlesztései pedig meg vonzóbbá fogja tenni Budapestet a 2000 fő feletti nagykongresszusok piacán – mondta Ganczer Gábor vezérigazgató.

- Ezt jól érzékeljük az érdeklődések növekedéséből. Az új, 2000 fős kongresszusi központunk 2021-től olyan funkcióbővülést eredményez, hogy eséllyel vesszük fel a versenyt olyan nagy kongresszusi desztinációkkal, mint Bécs, Amszterdam, Barcelona vagy Koppenhága - emelte ki Ganczer Gábor.A mostani, csaknem 10 ezer vendég a főváros összes nagyobb szállodájának érezhető forgalmat hoz, mindez az előzetes számítások szerint körülbelül 30 ezer vendégéjszakát jelent.

Egy ilyen kongresszus több száz embernek ad munkát, és kiváló lehetőséget nyújt a turisztikai szolgáltatóknak is – tette hozzá a vezérigazgató.

Orvosi témájú rendezvényekben otthon vannak

A Hungexpo számos orvosi témájú kongresszusnak és kiállításnak adott otthont a közelmúltban. Tavaly rendezték az ESC (European Society of Contraception and Reproductive Health) kongresszusát 1500 résztvevővel, az egyik legnagyobb amerikai gyógyszercég pedig 2000 európai kardiológus részére tartott szakmai szemináriumot.

A Dental World fogorvos szakmai kiállítást és konferenciát már 5. alkalommal rendezték itt. Idén október 7–9. között ülésezik a 2018-ban debütált, egészségügyi és orvostechnológiai szakkiállítás és konferencia, a Hungaromed.