Megnéztük a budapesti Madame Tussauds-t nyitás előtt, 51-en kaptak viaszfigurát

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. május 23. 18:11

Május 25-én megnyitja kapuit a Madame Tussauds Budapest a belvárosban. A keddi sajtóbemutatón felfedték az eddig féltve őrzött titkot, hogy kiket ábrázol az 51 viaszfigura. A beruházás 8,5 milliárd forintba került, és évi 300 ezer látogatót remélnek az üzemeltetői.

A 250 éves múltra visszatekintő turisztikai világmárka 24. – és egyben első franchise rendszerben működő – Madame Tussauds panoptikumát az V. kerületi Palazzo Dorottyában alakították ki, a Vörösmarty tér szomszédságában.

A főváros legújabb, nemzetközi jelentőségű turisztikai attrakciójának keddi hivatalos átadásán köszöntőt mondott Kreinbacher József tulajdonos, aki elmondta, hogy 2017 óta dédelgetett álma teljesült a Madame Tussauds Budapest megnyitásával, és céljuk, hogy Budapestet Európa vezető turisztikai élményt adó világvárosainak sorába emeljék.

Ünnepélyes szalagátvágás (balról jobbra): Chris Scurrah, a Merlin Attractions Operations Ltd. képviselője, Karácsony Gergely főpolgármester és Kreinbacher József, a Madame Tussauds Budapest tulajdonosa

Fotó: Madame Tussauds Budapest

Az eseményen köszöntőt mondott továbbá Chris Scurrah, a franchise jogtulajdonos Merlin Attractions Operations Ltd. képviselője, Paul Fox, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, Balogh-Madár Emese, Belváros Önkormányzatának alpolgármester és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

 

51 híresség, akikkel testközelből „találkozhatunk"

A Madame Tussauds Budapest 51 élethű figurája pazar installációs környezetben várja a közönséget. Az első terem mindjárt megadja az alaphangot, miközben elsétálunk a Lánchíd mellett ücsörgő George Clooney, Will Smith és az ott ácsorgó Tom Hanks mellett, a hatalmas, folyamatosan változó és vibráló leadfalon egy csapat dinosszaurusz vágtat el, majd nyomukban érkezik a 2-es villamos.

Tom Hanks figurája fogadja a látogatókat a Lánchídnál

Fotó: Madame Tussauds Budapest

Innen tovább a Fehér Ház ovális irodájába lépünk, ahol Donald Trump figurája fogad, a terem másik oldalán Reagan elnök áll az egykori orosz vezetővel, Gorbacsovval, de ugyanitt Ferenc pápával és a tavaly elhunyt II. Erzsébet királynővel is szelfizhetünk.

Egykori elnökök viaszból: Reagan és Gorbacsov együtt pózolnak

Fotó: turizmus.com

Sztárokat, a történelem, a kultúra, a tudomány és a sport legismertebb alakjait rejtik az attrakció tematikus termei, köztük 17 magyar vonatkozású hírességét, amelyek kizárólag a budapesti produkció igényére készültek. Egy-egy figura 3-4 hónapon át készült a Madame Tussauds London melletti műhelyében. A tervezési szakaszban felmérésben kérdezték meg a leendő közönséget, hogy kikre kíváncsiak a leginkább. Ennek eredménye alapján szerepel a "honi" listában Harry Houdini, Hosszú Katinka, Karády Katalin, Kossuth Lajos, Liszt Ferenc, Lugosi Béla, Mátyás király, Munkácsy Mihály, Neumann János, Palvin Barbara, Papp László, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Sissi, Szent István király, Széchenyi István és Zámbó Jimmy alakját.

Petőfit a Pilvax kávéházban jelenítik meg

Fotó: turizmus.com

A megnyitón egyébként megjelent Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó, ifj. Papp László, a Zámbó család tagjai és Spanyolországból eljött Puskás Öcsi családja is.

Hosszú Katinka a saját viaszmásával

Fotó: Madame Tussauds Budapest

A „magyarokon" kívül a Madame Tussauds-ban a közönség testközelből találkozhat és fotózkodhat a legnagyobb hollywoodi sztárokkal, híres énekesekkel, művészekkel, történelmi személyiségekkel és sportcsillagokkal. Kizárólag Budapesten lehet megnézni Bud Spencer, Chuck Norris és Peter Falk élethű mását.

A viaszba öntött Columbo hadnagy az elmaradhatatlan szivarral

Fotó: turizmus.com

Rajtuk kívül a következő nemzetközi hírességeket öntötték viaszba: II. Erzsébet királynő, Beyoncé, Sandra Bullock, George Clooney, Tom Cruise, Penelope Cruz, Hszi Csi-Ping, Leonardo DiCaprio, Robert Downey Jr., Ferenc pápa, Lady Gaga, Mihail Gorbacsov, Ryan Gosling, Ariane Grande, Tom Hanks, Whitney Houston, Scarlett Johansson, Angelina Jolie, Jennifer Lopez, Madonna, Freddie Mercury, Lionel Messi, Marilyn Monroe, Brad Pitt, Rihanna, Cristiano Ronaldo, Ronald Reagan, Will Smith, Steven Spielberg, Donald Trump és Bruce Willis.

 

Interaktív élmények, vizuális látványosságok

A magyar főváros inspirálója is volt a Madame Tussauds Budapest kiállításnak: a tárlat belső tereiben számos hazai ikonikus épület és műemlék jelenik meg. A látogatók például átsétálhatnak a budai Váralagúton, sztárokkal „randevúzhatnak" a Duna-korzón, helikopteres filmforgatás szereplői lehetnek a Halászbástyán és elmerülhetnek a gyógyfürdők különleges világában is.

Felültünk Tom Cruise mögé, és rögvest egy autós üldözésbe csöppentünk

Fotó: turizmus.com

A kiállítás a viaszfigurák és díszletek mellett rengeteg szórakoztató elem és interaktív élmény garantálja az emlékezetes szórakozást. Karády Katalin énekel, Petőfi szaval, Liszt Ferenc zongorázik, Mátyás királynál megemelhetünk egy igazi reneszánsz kardot, bemászhatunk Drakula (Lugosi Béla) koporsójába és Houdini szabadulóketrecébe, Munkácsy Mihály lefesti, aki modellt ül neki, Tom Cruise motorjára felülve egy autós üldözésbe csöppenünk, de azt is kiválaszthatjuk, hogy mit énekeljen Freddie Mercury. Különösen érdekes az a rész, ahol – Palvin Barbara példáján keresztül – bemutatják a látogatóknak, hogyan készülnek a lenyűgözően élethű viaszfigurák. A komplexumot egy különleges látványvilágú kávézó és ajándékbolt egészíti ki.

ifj. Papp László Papp László viaszszobrával

Fotó: Madame Tussauds Budapest

Mint a rendezvényen Óhidi Zsuzsanna operatív igazgatótól megtudtuk, a Madame Tussauds Budapest beruházása 8,5 milliárd forintba került, és üzemeltetői az évi 300 ezer látogató elérését tűzték ki célul. A sajtónap után, szerdán a beutaztatóknak és a kereskedelmi partnereknek is bemutatják a létesítményt, amely csütörtökön nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Munkácsy Mihály – némi számítógépes segítséggel – pár perc alatt "megfestette" munkatársunkat

Fotó: turizmus.com

A jegyek borsos árát a hasonló külföldi látványosságok szintjéhez igazították, érdemes elővételben, online megvásárolni, úgy 10 százalékkal olcsóbb: a felnőttek 12 490, a gyerekek 15 éves korig 8 900, a nyugdíjasok 6 490 forintért mehetnek be, van családi jegy is (2 felnőtt+1 gyerek) 29 490 ezer forintért, a 16-19 év közötti fiatalok pedig 4 főtől „bandázós" csoportos jegyet válthatnak.