Megnyílt a békéscsabai Munkácsy Múzeum új állandó tárlata

Forrás: MTI

 2020. szeptember 29. 19:11

Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala címmel csütörtöktől tekinthető meg a békéscsabai Munkácsy Múzeum új állandó tárlata, amely a virtuóz tehetség festészetébe és életébe enged bepillantást.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az új tárlat keddi hivatalos megnyitóján úgy fogalmazott, a kiállítás egy 19. századi történetet mesél el 21. századi nyelven, 21. századi látogatóknak.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arról szólt, hogy a kormány a 2018-as statisztikai adatok szerint 448 milliárd forintot költött kultúrára, ami 17 százalékos növekedés az előző évhez képest. A lakosság kultúrára fordított forintjai is emelkednek, és meghaladják az információtechnológiai eszközökre költött kiadásokat.
Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta: Munkácsy számára viszonyítási pont volt a város, ott festette első olajképét is. Halála után néhány nappal az akkori városvezetés utcát nevezett el róla. Napjainkban pedig Munkácsy-negyedet alakítanak ki a Modern városok program részeként, amelynek egyik fő kulturális attrakciója a kiállítás lesz.

A háttérben a hat méter magas, Siratóasszonyok a keresztfánál című festmény

Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum/Facebook

A tárlat 19 eredeti alkotást mutat be, amelyek összértéke közelíti az ötmilliárd forintot. Hat festményt a Magyar Nemzeti Galériától kaptak tartósan kölcsönbe. Optikailag is kiemelt a Siratóasszonyok a keresztfánál című mű, amely Munkácsy barátja, gróf Andrássy Gyula tőketerebesi mauzóleumába készült. A kép érdekessége, hogy a múzeum korábban készíttetett róla egy mérethű másolatot, amely jelenleg díszíti a mauzóleumot.

Ugyancsak a Magyar Nemzeti Galériától kapták a Krisztus Pilátus előtt című képet, a híres alkotás feles méretű redukcióját.
Saját képanyagukból tíz alkotás alkotja a tárlat gerincét. A múzeumnak nemrég a Vidovszky-család ajánlott fel felmenőikről készített korai Munkácsy-képeket. Így az új tárlaton a Vidovszky Jánost és nejét, valamint leányukat, Matildot ábrázoló, a festő korai korszakából származó portréhármast is bemutatják. A csabai származású Vidovszky János annak a gróf Apponyi családnak volt az intézője a Békés megyei Gerendáson, amelyből az 1920-as párizsi békekonferencián a magyar delegációt vezető Apponyi Albert is származott.
Gyarmati Gabriella kurátor korábban elmondta, hogy sikerült néhány új relikviát is beszereznie a múzeumnak, így Charles Sedelmeyer műkereskedő katalógusa és két gyászjelentés is gyarapítja a világon a legnagyobb Munkácsy-hagyatékot kezelő intézményt. Utóbbiról szólva elmondta, az egyik gyászjelentést a család, a másikat az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat adta ki, mindkettőt Arad gyulai származású polgármesterének, Salacz Gyulának címezték. Mindkettő az aradi Kölcsey Társaság elnökétől került a múzeum birtokába.
Az új tárlathoz egy katalógus is készült, az ebben lévő QR-kódokra okostelefonnal rákattintva érdekes történetek hallhatók a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek előadásában.
Az 1899-ben alapított békéscsabai múzeum relikviaanyaga folyamatosan gyarapodik, pillanatnyilag 579 tételt számlál.