Megnyílt a felújított Ady Endre Emlékmúzeum Nagyváradon

Forrás: turizmus.com

 2020. január 29. 09:22

A költő halálának 101. évfordulóján, január 27-én megtartották a közgyűjtemény bemutatását a kívül-belül teljesen felújított Müllerájban.

Újragondolták az Ady-tárlatot

Fotó: Facebook / Ady Endre Emlékmúzeum

A Bihar Megyei Tanács finanszírozásával befejeződött az emlékmúzeumnak otthont adó épület teljes felújítása.

A Körösvidéki Múzeum és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésének köszönhetően – és szintén megyei önkormányzati támogatással – teljesen újragondolt, interaktívvá tett tárlattal várják a látogatókat, akik megismerkednének Ady Endre életével és munkásságával, ezen belül is Nagyváradon töltött éveinek történetével. Az idő szűkössége miatt nem sikerült mindent elkészíteni, a tárlat anyaga február végére nyeri el végső formáját.

A megnyitón Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke emlékeztetett: az általa vezetett intézmény oroszlánrészt vállalt az Ady-múzeum teljes felújításában. A folyamat azzal kezdődött, hogy épület bérleti szerződését meg kellett hosszabbítani a tulajdonos ortodox egyházzal. Miután ez megtörtént, és újabb tíz évre bebiztosították a múzeum székhelyét, elkezdődhetett a tervezés, majd a felújítás, közben pedig folyamatos volt az egyeztetés a Petőfi Irodalmi Múzeummal – számol be a varadinum.ma.

Csorba Csilla művészettörténész, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa vezette a nagyváradi múzeumban zajló irodalomtörténeti-múzeumberendezési munkálatokat.

A nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum

Fotó:  Wikipedia

A közgyűjtemény bemutatóján ismertette azokat az alapelveket, amelyek mentén és ahogyan közszemlére tették a különböző Ady-relikviákat, kéziratokat, az elkészített óriáspannókat, és ahogyan igyekeztek interaktívvá tenni a kiállítást.