Megnyílt a felújított Balassa Múzeum Esztergomban

Forrás: MTI

 2023. július 01. 12:09

Esztergom vármegye régi székházában szombaton megnyílt a felújított Balassa Bálint Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézménye.

A 400 millió forintért felújított épületben időszaki kiállítás látható, látványtár épült, múzeumpedagógiai foglalkoztató újult meg és irodák kaptak helyet.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az átadás előtt kiemelte, a múzeum felújítása egy Interreg-program keretében valósult meg, amelyben a szlovák együttműködő fél a zselízi Esterházy-kastély egy szárnyát hozta rendbe.
T. Kocsis Anita
intézményvezető az MTI-nek elmondta, az új látványtárban Esztergom korai történetétől kezdve a 2000-es évekig mutatják be, régészeti és történeti műtárgyak segítségével, a város történetét.

Kotasz Norbert projektmenedzser tájékoztatása szerint a 2,1 millió eurós összköltségvetés 85 százalékát vissza nem térítendő támogatásként az Európai Unió biztosította. A felújítás során az épület teljes körű külső, belső és gépészeti rekonstrukción esett át.

Újra látogatható az MNM Balassa Bálint Múzeuma Esztergomban

Fotó: Balassa Bálint Múzeum / Facebook

A barokk stílusú épület volt Esztergom vármegye régi székháza, a díszes épületet feltehetően még Keresztély Ágost esztergomi érsek emeltette középkori alapokra. Az ingatlan 1960 és 2010 között önkormányzati tulajdonban múzeumi feladatokat látott el, majd a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonába került és állagromlás miatt nem volt látogatható.
A Garam-menti Zselízen 1720-ban épült nyári otthonként a kis Esterházy-kastély, ahol egy időben Franz Schubert zeneszerző oktatta a grófkisasszonyokat. A projekt keretében a kastély északkeleti részét újították fel. Az épület a jövőben kulturális, turisztikai központként, valamint rendezvényhelyszínként működik. Szobái, illetve terei esküvők, üzleti találkozók, reprezentatív események helyszíne lehet, illetve rendhagyó tanóráknak, kézműves foglalkozásoknak, koncerteknek és egyéb zenei eseményeknek adhat helyet.