Megnyílt a Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren

Forrás: turizmus.com

 2017. november 10. 17:53

Gazdag gasztronómiai kínálattal, élménykonyhával, kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a látogatókat november 10. és december 31. között a Vörösmarty téren.

A Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár 800 ezer látogatójával több éve a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel. A vásár olyan már, mint egy márkává vált attrakció, mely nagyban hozzájárul Budapest desztináció nemzetközi turisztikai sikereihez - fogalmaz a szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közleményében.A vásár idén megújult programkínálattal jelentkezik, a régiók tradicionális kulináris kínálatát felvonultató tematikus gasztro hetekkel, látványkonyha bemutatókkal várják a közönséget - tudtuk meg a vásár nyitó sajtótájékoztatóján Bán Teodórától, a BFTK ügyvezetőjétől.

Bán Teodóra a fesztivál nyitó sajtótájékoztatóján

Fotó: BFTK

November 10-től december 31-éig hetente más-más – a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó – kulináris bemutatót és kóstolót kínálnak, így Budapest szívében egy helyen ismerhetik meg a vásárlátogatók az ország régióinak étel- és borkínálatát.

A vásár gasztro-hackerének és séfjének látványshow-ja végigvezet a tradicionális konyha alapanyagaiból készített, a karácsonyi ünnepkör hagyományait őrző ételkínálaton a vásár hüttéjében. Mindezt kóstolni is lehet, az ételek valamennyi vendéglátóhelyen visszaköszönnek.

A hütte a vásár egész vendéglátásának reprezentációs színhelye lesz

Fotó: BFTK

Hütte

A hütte célja, hogy a Kárpát-medence gasztronómiai remekeit vonultassa fel hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a szakmájukban kompromisszumot nem ismerő vendégséfekkel, sommelier-kel, borbárosokkal, borászokkal, csokoládé- és teaszakértőkkel, pálinkamesterekkel, sörfőzőkkel, baristákkal, kávépörkölőkkel.

A hütte a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár egész vendéglátásának reprezentációs színhelye. Funkciója, hogy a látványkonyhájában (amely ugyanaz az installáció, amely a világ legrangosabb szakácsversenyén, a lyoni Bocuse d'Oron is kiszolgálta a versenyzőket) hétről hétre bemutatott, különböző témakörű gasztronómiával sűrítve közvetítse a vásár vendégei felé a vásár, a tér megújulását.

Heti étel-témák a hüttében

1. hét: Szent Márton hete – nov. 10-19. LIBAÉTELEK + ÚJBOROK

2. hét: Vadak hete - nov. 20-26. VADÉTELEK + ÉSZAK-MAGYAR VÖRÖSBOROK

3. hét - nov. 27.- dec 3. TÖLTÖTT KÁPOSZTA + SOMLÓI BOROK

4. hét - dec. 4-10. – KISBÖJTI IDŐSZAK, HALAK HETE

5. hét: dec. 11-17. – HANUKA ÜNNEPKÖR ÉTELEI

6. hét: dec. 18-24. – KARÁCSONYI ÉTELEK 7. hét: dec. 25-31. – ÚJÉVI MALAC HETE

A hütte látványkonyhájában keddenként elkészítésre kerülő, az adott téma szerinti aktuális ételkör a tér vendéglátóegységeiben kiemelt étel lesz, melyet a vásár közösségimédia-felületein, weboldalán, illetve a sajtó felé rendszeresen kommunikálnak.

A tematikus gasztronómiai hetek sorát a libaételek nyitották meg Szent Márton hetén

Fotó: BFTK

A Hütte házigazdája, Czinege Tamás, aki 20 éve dolgozik a vendéglátásban, és harmadmagával a Gastro-Hack élharcosa. A konyhafőnök, rezidens séf a vásár ideje alatt Batta Ramon, a kiemelt vendégséf pedig Serényi Zsolt lesz.

 

Forralt bor

A vásár egyik központi eleme a forralt bor, amely ettől az évtől egységesen megújul a téren. Nemcsak a hütte, de a téren található összes vendéglátóegység minőségi forraltbor-alapanyaggal dolgozik majd. Az alapanyagok neves borászatoktól kerülnek beszállításra.

Fotó: turizmus.com

Egyedi kézműveskínálat

A tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A minőség záloga, hogy már hagyományosan független szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, akár trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről.

Itt az ajándéknak szánt kézműves termékeket maguk a kézművesek árusítják. Így nemcsak a portéka kerül a vevőhöz, hanem az alkotó személyiségéből is egy darab. Egy készítői mosoly, illetve a vásárfia valódi ismerete – a bizalom és a személyre szabott ajándék jóleső érzése – az a plusz, ami a Vörösmarty téri vásárban az ajándékokhoz jár.

A kézművesek ugyanazon az áron kínálják a portékájukat, ahogyan egész évben.

Fotó: turizmus.com

160 program

A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon.

Idén a kézművesek ötlete alapján a fellépők színpada is új köntöst kap. A díszletek között tíz, több mint egy méter nagyságú angyalka kel majd életre.

A családok együtt vagy a gyerekek csoportokban készülhetnek: a kézműves játszóházban várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.

Fotó: turizmus.com

Advent

Az adventi időszakban angyali kórus és gyertyagyújtás várja a látogatókat vasárnaponként a vásár kézművesei által készített óriás adventi koszorúnál, melyet több mint 3 méter átmérőjű, mintegy fél méter vastagságú és így a tér egyik legszebb dísze, valamint az ünnepi hangulat egyik meghatározó, hagyományőrző jelképe is egyben. A több mint 2 mázsa hántolatlan fűzfavessző-alapot 4 köteg normann fenyőággal tűzdelik meg és több mint 5-6 kg csipkebogyóval díszítik.

 

Hagyomány

A Magyar Kézműves Szövetség szervezésében Nyitott műhely keretében a helyszínre telepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a közönséget.

A műhely programjaként december 13-án, Luca napján, ismét várják azokat a látogatókat, akik szeretik ősi hagyományainkat és szokásainkat.

Joulupukki, a finn Mikulás az idei évben is ellátogat az Európa 10 legszebb karácsonyi vására közé választott Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárba, 2017. december 6-án 16-17 óra között várja a gyerekeket a téren felállított színpadon.

A szervezők

Fotó: BFTK

Fényfestés és jótékonyság

Sötétedéskor fényfestés csodája várja a vásárlátogatókat a Gerbeaud Ház falán. A fényjáték megtekinthető minden nap délután 5 órától egészen a zárásig.

A hagyományokhoz híven, idén is több karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők, akik folyamatosan mutatkoznak be a vásár karitatív faházában.

A tavalyi sikeres Jótékonysági adventi naptár akciót is folytatják.

 

Karácsonyi vásár a Fővám téren is

Az adventi hangulat idén a Vörösmarty térről – a Váci utcán átsétálva – elér a Fővám térre is.  A Szabadság híd pesti oldalán családias hangulatú karácsonyi vásár hívja a látogatókat november 17. és december 24. között.

Fotó: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Indul az advent expressz!

2017. november 09.