Megnyílt a Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás Veszprémben

Forrás: MTI

 2020. október 19. 12:49

A Laczkó Dezső Múzeum 2021 júniusáig megtekinthető tárlata a két világháború közötti Magyarországot mutatja be.

A megnyitón Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára szerint a kor ellentmondásossága dacára a háború előtti utolsó békeévekben fénykorukat élték a magyar filmek, kávéházak és színházak.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere úgy fogalmazott, hogy a 20. századelő magyar képzőművészei, zeneszerzői, irodalmárai az európai élvonalhoz tartoztak, és a kiállítás abban nyújt segítséget, hogy ezt felismerve, a kultúránkat a helyén kezeljük.

A tárlat 2021 júniusáig látogatható

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Nyári Gábor, a Kodolányi János Egyetem és a Magyarságkutató Intézet kiállításának kurátora az MTI-nek elmondta, hogy az 1930-as évek végét idéző kiállítótereket rendeztek be: többek között egy működő mozi, egy parasztház, egy polgári szalon, egy szavazófülke és egy korhű iskolát bemutató kiállítósarok is helyet kapott a tárlaton. A kiállítás március 15-ig volt látható a Magyar Nemzeti Múzeumban, Veszprémben 2021 júniusáig tekinthető meg.
A kiállításon látható a Parlament delegációs termének 1944-ben eltűnt és a közelmúltban előkerült címere is. A tárlat ismerteti a haderőreform legfontosabb mozzanatait, bemutatja az 1938-ban rendezett eucharisztikus világkongresszust, és interaktív módon egy kvíz is kitölthető.