Megnyílt a Szigetköz Élményközpont Dunaszigeten

Forrás: turizmus.com

 2023. december 08. 16:34

A projekt a szlovákiai Dunamenti Tájvédelmi Terület és a Szigetközi Natúrpark természeti örökségének közös fejlesztésére összpontosít.

A fő projektpartner, a Pozsony megyei önkormányzat a projekt keretében felújította a Dunacsúni kastélyt és parkját, amely Ökocentrumként fog funkcionálni.

A projekt keretében pedig a magyarországi Dunasziget telelpülésen a Pisztráng Kör Egyesület egy környezetbarát működtetésű Szigetköz Élményközpontot hozott létre, ahol sokoldalú környezeti nevelési ismeretátadást és szemléletformálást valósítanak meg - tájékoztatta lapunkat az egyesület.

Az Élményközpont alsó szintjén egy modern technológiát felhasználó kiállítás kapott helyet, amely a Szigetköz és a Duna élővilágát és ökológiai összefüggéseit mutatja be  játékosan és interaktívan. Az épületben helyet kapott egy aquapónia és egy lepkeház is.

A felső szinten a látogatók egy társas térbe érkeznek, ahol kipróbálhatják az öko-társasjátékokat vagy megnézhetnek egy természetfilmet.

Uniós támogatásból valósult meg az élményközpont

Fotó: Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület

A  felszerelt konyhában többféle műhelyfoglalkozáson vehetnek részt, többek között betekintést nyerhetnek az ökotudatos háztartás alapjaiba, megismerkedhetnek a Tündérsziget Ökoparkban termő gyógy- és fűszernövények jótékony hatásaival, készíthetnek adalékmentes szappant, levendulazsákot vagy éppen fűszersót.

Barkácsműhelyükben készíthetnek madáretetőt, rovarhotelt, denevérodút vagy részt vehetnek tematikus pl.: karácsonyi műhelyfoglalkozásokon is. Ha leszáll az este, kilépve a tetőteraszra profi távcsövek és egy csillagász segítségével feltárulnak a csillagos égbolt rejtelmei is.