Megnyílt a Tisza-tó legújabb turisztikai attrakciója, a Kérész Központ

Forrás: turizmus.com

 2024. május 07. 19:20

Átadták a Kérész Öko- és Aktív Turisztikai Központot a tiszafüredi városi kikötő területén. A csaknem 1,3 milliárd forintnyi uniós forrásból elkészült, négy évszakos létesítményben interaktív módon lehet megismerni a Tisza-tavat, de vízi, szárazföldi és természetfotós túrákat is indítanak.

A négy évszakos turisztikai szolgáltatásokat nyújtó, háromszintes, 930 négyzetméteres Kérész Öko- és Aktív Turisztikai Központ hiánypótló beruházás a térségben, hiszen kedvezőtlen időjárási körülmények között, több korosztály számára kínál programlehetőséget.

A Kérész Központ Tiszafüreden

Fotó: Kérész Központ

Az épületben kialakított multifunkcionális, ismeretterjesztő kiállítótérben többek között digitális homokozó, a kérészek életét bemutató VR360 kisfilm, a Tisza-tó élővilágát fürkésző távcsövek és a tó vízszintjét szabályozó ügyességi játék szórakoztatják a látogatókat.

Digitális homokozó a kiállítótérben

Fotó: Kérész Központ

A babzsák moziban a projekt keretében készült természetfilm segítségével mutatják be a Tisza-tavat és környékének ismert és kevésbé ismert értékeit.

Vezetett bejáráson, valamint természetismereti foglalkozásokon természetbúvár labor, digitális mikroszkópok is segítik az élményszerű ismeretszerzést. A kiállítói szint csak a másfél óránként induló szakvezetéssel tekinthető meg.

VR360 kisfilm mutatja be a kérészek életét

Fotó: Kérész Központ

A Kérész Központban különféle túraajánlatok is elérhetők lesznek. A természetfotózás iránt érdeklődőket speciális túrákkal várják, a helyszínen egy természetfotós műhelyt is kialakítottak számukra. A nyári időszakban szakvezetéssel garantált vízi és szárazföldi túrákat is indítanak, például olyan, a Tisza-tónál újdonságnak számító vízi eszközzel, mint az amerikai gyártmányú Schiller water bike. De SUP-ok, kenuk és kajakok is bérelhetők a központban. A víz felől érkező látogatók a Kérész kikötőt használhatják.

A Tisza-tónál újdonság a water bike

Fotó: Kérész Központ

Ebben a modern, a Tisza-tóra néző, csodálatos panorámával rendelkező épületben büfé, konferenciaterem, több bérelhető iroda és ajándékbolt is helyet kapott. A beruházás a legmodernebb energetikai megoldásokat alkalmazza: az épület saját maga által termelt energiával működik.

A Tisza-tó élővilágát fürkészhetik a látogatók a távcsöveken át

Fotó: Kérész Központ

A május 6-i ünnepélyes szalagátvágást követően, a Kérész Öko- és Aktív Turisztikai Központ próba üzemmódban működik, és kizárólag előre bejelentkezett csoportokat fogad. A tesztidőszak várhatóan májusban lezárul, és júniustól a nagyközönséget is várják.

A beruházás a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közös konzorciumában valósult meg.