Megnyílt a városligeti Múzeum Mélygarázs

Forrás: turizmus.com

 2020. december 06. 17:11

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően elkészült a Múzeum Mélygarázs, amely a Dózsa György úton kínál környezetbarát parkolási lehetőséget a parkba érkezőknek és a környéken lakóknak – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

A három szinten összesen 800 férőhelyes, tágas beálló helyekkel rendelkező mélygarázs teljesen akadálymentes, amelyben elektromos töltőket és családi parkolóhelyeket is kialakítottak.

Baán László kiemelte: egész Európában egyedülálló különlegesség, hogy a Városliget és a művészetek évszázados összekapcsolódására reflektálva a mélygarázs belső terei a nemzeti képtár gyűjteményéből 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekművét idézik meg, Moholy-Nagy Lászlótól Keserü Ilonán, Maurer Dórán és Bak Imrén át Victor Vasarelyig.

Victor Vasarely alkotásaival is találkozhatunk az új mélygarázsban

Fotó: Liget Zrt.

Ezzel egy olyan egyedi és különlegesen látványos enteriőr jött létre, mely egyben a tájékozódást is segíti. A Múzeum Mélygarázs térszint feletti részét pedig végre visszakapta a Városliget: a korábban évtizedekig parkoló autók által megszállt, bazaltkockás terület helyén egy hangulatos sétány jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet alatt, este 7 és reggel 7 óra között, a kormány vonatkozó rendelete alapján a mélygarázsban bárki ingyenesen parkolhat.

Az akadálymentesen hozzáférhető mélygarázsban külön beállót kaptak a mozgássérültek járművei, a motorosok, az elektromos autókkal érkezőknek pedig töltővel ellátott helyeket alakítottak ki.

Külön szekcióban parkolhatnak a mozgássérültek

Fotó: Liget Zrt.

Az önkormányzati lakossági várakozási engedéllyel rendelkező 6., 7. és 14. kerületi lakosok 17:00 és 9:00 között, 200 férőhely erejéig - egyszeri 2.000 forintos regisztrációs díj megfizetése mellett - ingyenesen parkolhatnak, amennyiben regisztrálnak a Liget Budapest Projekt honlapján.

A Múzeum Mélygarázs térszint feletti részén – az egykori bazaltkockás autóparkoló helyén – egy új sétány, a Városligeti Promenád jött létre, melynek középső pihenő zónájában hangulatos esti világítás és modern ülőbútor kombinációk is helyet kaptak – számolt be róla Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Az egykori felszíni parkoló helyén alakították ki a Liget Promenádot

Fotó: Liget Zrt.

A Liget projektnek köszönhetően megvalósuló Néprajzi Múzeum új épülete és a Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor sarkára tervezett Városligeti Színház közötti, most megújult területen több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelület került kialakításra, ahová több mint 100 lombos fát, 4000 cserjét és mintegy 40.000 virághagymát és évelőnövényt ültettek. Az elegáns sétány és a park határán egy 600 m² területű, ülőbútorokkal kialakított pihenőtér várja a látogatókat.

A Városliget autómentesítése azonban itt még nem ért véget – hangsúlyozta a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően az elkövetkezendő időszakban a tervek szerint további mélygarázsok épülnek, és a Kós Károly sétány valódi, autóforgalom-mentes sétánnyá alakításával egy zöldebb és sokkal élhetőbb park lesz a Liget – tette hozzá Gyorgyevics Benedek.

A Múzeum Mélygarázst bemutató látványos videó itt érhető el: