Megnyílt a zalaegerszegi új uszodakomplexum

Forrás: MTI

 2022. június 01. 18:40

A három hónapos próbaüzem után szerdán megnyílt Zalaegerszegen a mintegy 9,5 milliárd forintból megvalósított új uszoda, tanuszoda és strand.

Balaicz Zoltán polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: 2019-ben tették le az alapkövét a Modern városok program keretében elkészült új komplexumnak, amely a korábbi uszoda és strand helyén épült.

Az ötvenméteres, tízpályás, csaknem háromszáz személyes lelátójú uszoda nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas - közölte, hozzátéve, hogy a zalai volt az utolsó megyeszékhely, ahol eddig nem volt hasonló méretű létesítmény.

Az ötvenméteres uszoda nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas

Fotó: MTI/Varga György

A polgármester felidézte, hogy Zalaegerszegen 1956-ban nyílt meg a strand egy egykori temető helyén, majd 1969-ben készült el ugyanitt a fedett uszoda egy mindössze 25 méteres, ötpályás medencével. Az akkor mindössze 40 ezres lakosságszám a 2010-es évekre 60 ezresre növekedett, miközben korszerűtlenné és kicsivé vált az uszoda, ahol a méretek miatt versenyeket sem lehetett rendezni.

Az új zalaegerszegi komplexumban az ötvenméteres medence mellett külön tanmedence is épült a kicsiknek, de új a szabadtéri úszómedence és a gyerekek pancsolója is. Már most vannak lekötött időpontok itthonról és külföldről érkező edzőtáborozóknak is - tette hozzá.

Új a szabadtéri úszómedence és a gyerekek pancsolója is

Fotó: MTI/Varga György

Balaicz Zoltán kitért arra, hogy korábban évente mintegy 50 millió forintba került az uszoda és strand fenntartása, az új létesítmény működtetésére pedig évente 270 millió forintot fordítanak. Az építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság, ezért 120 napelemet helyeztek el a tetőn, hőszivattyú segíti az energiaellátást, továbbá egy-egy saját hidegvizes és melegvizes kút biztosítja a medencék feltöltését.