Megnyílt az Ikarus - A Busz című kiállítás Zalaegerszegen

Forrás: MTI

 2021. szeptember 06. 14:37

A tárlaton az érdeklődők a székesfehérvári Ikarus gyár és az Általános Mechanikai Gépgyár történetét ismerhetik meg - olvasható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum által hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a helyszínen különböző egyedi és fontos műtárgyat, makettet és rajzot is kiállítottak az Ikarus gyár történetéből. A tárlat a Közlekedési Múzeum 2019 májusától júliusig, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban megnyílt kiállítási anyagára építkezik, a gyűjteményt a MOGIM a Zala Volán történetét feldolgozó tablókkal egészítette ki.

A kiállítás egyik büszkesége ez a frissen restaurált, régi faros Ikarus autóbusz

Fotó: Facebook / Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum

Az összegzés emlékeztet, hogy a MOGIM kiemelt feladatának tekinti a hazai közlekedéstörténet bemutatását a zalaegerszegi múzeumban, mivel az elmúlt évszázadban a közlekedés és az olajipar elválaszthatatlanul összefonódtak.

A Volánbusz Zrt. segítségével kiállították a Zalaegerszegen restaurálás alatt álló emeletes Ikarus eredeti JÁFI típusú ritkaságszámba menő motorját, valamint egyéb érdekességeket is.

Az Ikarus-örökség gondozása a Közlekedési Múzeum fontos célja. Az intézmény a 2016. óta megkezdett gyűjteményfejlesztési programjának részeként több autóbuszt is megmentett, többek között az augusztus 27-én átadott, frissen restaurált Faros Ikarusát, amely egy méhészetből került a múzeumba. A hazai autóbuszgyártás nemzetközileg is jól ismert produktumainak összegyűjtése mellett a múzeum egyéb tárgyi emlékek megmentésén is dolgozik, egyebek mellett a teljes Ikarus-fotóarchívum gondozása is a múzeum feladata.

A világhírű magyar autóbuszgyár 55 éves történelme alatt összesen mintegy 300 ezer autóbuszt gyártott, ezekből 83 országba körülbelül 240 ezer Ikarus buszt exportáltak - emlékeztet a kommüniké.

A tárlat május 29-ig tekinthető meg.