Az 500 évvel ezelőtti Szolnokot is megmutatják a Várkapu kronoszkópjai

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. május 28. 17:18

Május 28-án megnyitotta kapuit a Várkapu – Szolnoki Vártörténeti Látogatóközpont és a Várkapu Kávézó.

Európai uniós és magyar kormányzati támogatásból, mintegy 1,6 milliárd forintból valósulhatott meg a Szolnok VÁR! – Szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése elnevezésű projekt, amelynek eredményeként az egykori erőd építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel válik újra láthatóvá – mondta el Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Várkapu – Szolnoki Vártörténeti Látogatóközpont keddi ünnepélyes átadóján. Szavai szerint az Árpádok idején, majd az oszmán uralom és a Rákóczi-szabadságharc során is jelentős végvárként tartották számon a szolnoki várat. A projekt részeként megépült például a kora újkori vár nyugati kaputornyára emlékeztető Várkapu Történelmi Látogatóközpont, amelyben interaktív várkiállítást alakítottak ki. A Zagyva-gáton Bástya-sétány elnevezéssel támfal és díszburkolatú sétány épült, Múltjelek elnevezéssel a várnak jelenleg a felszínen nem látható, az idők folyamán elpusztult részeit megjelenítő állomásokat alakítottak ki információs táblák segítségével. A Damjanich parkban tematikus játszótér, a hídfő mellett kerékpáros megállóhely készült. A turistaparkoló a Zagyva jobb oldalán a fogadóépülettel szemben kapott helyet – sorolta a beruházás néhány részletét az MTI tudósítása szerint.

Latorcai Csaba kiemelte: a látogatóközpont kínálta szolgáltatások oly módon egészítik ki a városi látványosságok garantálta élményszerzési lehetőségeket, hogy Szolnok két-három napos kirándulások célpontjaként is megállja a helyét a kulturális és a turisztikai kínálati területen is. A fejlesztés hatására Szolnok turisztikai vonzereje tovább nő – jelentette ki.

 

Interaktív kiállítások és kronoszkópok

A látogatóközpont épülete a kortárs építészeti stílust képviselve idézi meg a szolnoki vár történelmi múltját.

Megnyílt a Várkapu – Szolnoki Vártörténeti Látogatóközpont

Fotó: Várkapu

Az épületben található kiállítás a szolnoki vár öt korszakát mutatja be a bronzkortól a Rákóczi-korig, lehetőséget nyújtva a látogatóknak, hogy mélyrehatóan megismerkedjenek a város történelmével – olvasható a létesítmény lapunkhoz eljuttatott közleményében. A tárlaton egy 15 perces film vezeti be a látogatókat a szolnoki vár különböző korszakaiba. A kiállítás interaktív elemeinek segítségével a látogatók játékos formában fedezhetik fel a vár történelmét. A Várkapu teraszáról lenyűgöző kilátás nyílik a városra, a Tisza és a Zagyva folyóra. Az itt elhelyezett kronoszkópok segítségével az érdeklődők 500 évvel ezelőtti Szolnok képét is megtekinthetik, így egyszerre élhetik át a múltat és a jelent.

A Várkapu szolgáltatásai közé tartozik prémium kávézója, a látogatóközpont szomszédságában pedig egy tematikus játszótér is található, hogy a családok a látogatóközpont felfedezése után aktívan tölthetik el az időt.

Tematikus játszóteret alakítottak ki a látogatóközpont mellett

Fotó: Várkapu