Megnyitása óta 800 ezer fölötti a Magyar Zene Háza látogatóinak száma

Forrás: turizmus.com

 2022. november 10. 13:54

Mára több mint 800 ezren jártak a Zene Háza épületében, amely alig 10 hónap alatt több rangos nemzetközi díjat is bezsebelt. 2023-ban is a zenei sokszínűség és az élményalapú ismeretterjesztés lesz a Ház elsődleges célja.

Az elmúlt időszakban több mint 500 megrendezett programjával, folyamatosan telt házas állandó kiállításával és interaktív ismeretterjesztő foglalkozásaival a Magyar Zene Háza Budapest meghatározó helyszínévé vált.  A látogatók a következő hónapokban sem maradnak újdonságok nélkül.

Az adventi időszakban Hieronymus Bosch Gyönyörök kertje című festménye elevenedik meg korabeli polifonikus kórusművek kíséretében a Hangdóm 180 fokos vásznán.

A jövő évben számos újdonsággal várja a Zene Háza a látogatókat. Januárban nyílik meg a magyar pop történetét bemutató Nekünk írták a dalt! című interaktív időszaki kiállítás, mely az állandó kiállításhoz hasonlóan, a hagyományos kiállítási eszközök mellett modern technikai megoldásokkal játékosan vonja be a látogatókat. Az új időszaki tárlat a jövőben utazó kiálltásként járja majd az országot.

Megnyitása óta több mint 800 ezren jártak a Magyar Zene Háza épületében, amelynek szabdtéri színpada is népszerű volt

Fotó: LIGET BUDAPEST/Mohai Balázs

A közönségkedvenc Berg Judit, külföldi fesztiválokon díjnyertes animációs filmje, a Lengemesék világa kel életre a Hangdóm háromdimenziós terében a tavasz beköszöntével. A lengék és harácsok legújabb nádtengeri kalandjait Fejér Simon hangszerei és dalai kísérik 32 hangszórón a Hangdómban.

A jövő év első negyedévében izgalmas válogatással készülnek a zenei szerkesztők: fellép az elektronikával is flörtölő, kortárs brit jazz egyik legjobb zenekara, a Comet is Coming, a Gas néven is ismert minimál techno kulcsfigura, Wolfgang Voigt, de több, rég nem látott legendás zenekarnak is helyszínt ad a Ház az év elején: itt tér vissza a legendás jazz-zenekar, a Gadó Gábor Francia Quartet, majd a nemzetközileg is egyedülálló sámánrock banda a Vágtázó Halottkémek is. A Zene Háza ünnepi alkalmak helyszíne is, 33. születésnapját celebrálja a Korai Öröm, Andy Irvine és Dónal Lunny ír folkhősökkel kiegészülve emlékezik az 50 évet jubiláló Muzsikás, és a Liget 100 koncertsorozat nyitóeseménye is meghallgatható az Accord Quartet előadásában.

Társművészetek találkozhatnak többek között az Felefánt koncertjén, Méhes Csaba pantomimművész segítségével az Orient Expresszel tehetünk zenei utazást Párizstól Velencéig, Senáék Shakespeare-es szupergrupja pedig Nádasdy Ádámmal egészül ki.

A jövő év első negyedévében izgalmas válogatással készülnek a zenei szerkesztők

Fotó: MAGYAR ZENE HÁZA/Mohai Balázs

Izgalmas zenekar a Minka is, amely Petőfi 200. évforduló kapcsán versfeldolgozásokkal készül. Különleges koncertekkel is bővelkedik az első negyedév repertoárja: a finn Kamus Quartet kortárs zenekar virtuális valósággal kiegészített programot tűzött műsorára, Sainkho Namtchylak, tuvai torokénekes a Tabula Rasa sorozat következő kurátoraként lép fel, és itt ad lemezbemutató koncertet a Decolonize Your Mind Society pszichedelikus zenekar is.

Tradicionális zenében sem lesz hiány a következő időszakban a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekarral, a Székelyföld emblematikus táncházas bandájával adnak közös koncertet, míg Buza felé nézek én címmel, egy mezőségi falu parasztasszonyainak elsöprő erejű énekét hallgathatjuk meg adatközlőktől.

Folytatódnak szabadegyetemi programjaik, valamint a családok körében már jól ismert szombat délelőtti matinésorozatuk is.

A koncertprogramokra a mai naptól műfaj-tematikus bérletek is vásárolhatók pop/rock, népzenei, jazz és ismeretterjesztő koncertekre, sőt az igazi felfedezőknek műfaji határokon átívelő válogatást kínál a Ház, továbbá hamarosan Zene Háza Ajándékutalvány is kapható lesz, amely fél éven át bármely programra beváltható.