Megnyitja kapuit a fertődi kastély Cziráky Margit Rózsakertje

Forrás: turizmus.com

 2023. május 24. 09:09

A Cziráky Margit Rózsakert legkedveltebb rózsafajtái május közepétől virágba borulnak. A nyolcezer különleges rózsatő virágzása, a Rózsakert látványossága címmel május 26-tól várja az érdeklődőket.

Az egykori híres rózsakertet 1908-ban IV. Eszterházy Miklós herceg felesége, Cziráky Margit grófnő megrendelésére alakították ki a kastély kertjében. A korabeli fényképek és leírások alapján néhány éve újjáépített rózsakertben ma nemesített fajták pompáznak a kastély egyébként is meseszép környezetében. A korábbi 220 méter hosszú, kereszt alakú lugasrendszer és a központi pagodaszerű pavilon megmaradt, így ezek ma is megtekinthetők a szemkápráztató rózsák mellett.

Péntektől várja a látogatókat a fertődi kastély rózsakertje

Fotó: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont

 

A rózsakert legkedveltebb rózsafajtái május közepétől virágba borulnak. Ennek köszönhetően több száz méteren élvezhetők a lugasok mentén a „Mami" fajta vajszínűből rózsaszínbe átmenő hatalmas virágai, melynek illata is bódító. Emellett a „Futótűz" fajta piros, a „Crimson Glori" mély bordó, valamint a „Rozália" fajta narancsszínű virágai találhatóak meg a kertben.