Megnyitott a mátraszentistváni Sípark

Forrás: turizmus.com

 2021. január 12. 16:10

Kedden megnyitott a mártaszentistváni Sípark, és a több más hazai síterepen is hóágyúznak már, így a síelők, snowboardosok hamarosan még több helyszínen hódolhatnak a téli sportoknak.

Mátraszentisvánon a keddi nyitó napon négy pályát állítottak üzembe, elindult a négyszemélyes panorámalift is, szerdától pedig további pályát készülnek megnyitni.

A Sípark saját Covid-protokollja szerint csak síelők és snowboardosok tartózkodhatnak a területén, nézelődőket és szánkósokat nem fogadnak. Működik a síiskola és a síkölcsönző is, a hüttében azonban az ételeket, italokat csak elvitelre szolgálják ki. A melegedőket zárva tartják.

A Síparkban az Aktív Magyarország program részeként 25 millió forintos támogatással, összesen 100 millió forint értékű beruházás keretében valósultak meg idén a hóágyúrendszerhez kapcsolódó fejlesztések – írja a Sielok.hu. Ennek részeként a föld alatti gerincvezeték jelentős részét kicserélték, új, fagymentes betonaknákat építettek. A hóbiztonság növelése érdekében további négy új energiatakarékos, automatizált ventilátoros hóágyút, valamint egy lándzsás hóágyút vásároltak, amelyek a régi manuális hópótló gépekkel szemben távolról indíthatók és vezérelhetők.

Mátraszentistvánon is elindult a síszezon

Fotó:  Facebook / Sípark Mátraszentisván

Hazánkban jelenleg öt különböző síterepen van lehetőség hógyártásra, amit négy helyen már megkezdtek. Az eplényi Síarénában december 3-án nyitották meg a síszezont, Sátoraljaújhelyen is gyártják a havat, de a nyitás időpontja még nem ismert. Kékestetőn szintén elkezdtek hóágyúzni és a természet is besegített a hóellátásba, itt a jelentős turistaforgalom és a gyártott hó letaposása hátráltatja a sípálya megnyitását. Az üzemeltető azt kéri, hogy egyelőre senki ne használja a sípályát, amelyen szánkózni is tilos. Amint a nyitás feltételei adottak lesznek, tájékoztatják róla a síelni vágyókat. Visegrádon még nem volt kellően hideg az éjszaka, azonban itt is van remény a mielőbbi nyitásra – írja a Sieljitthon.hu oldal.

Az idei évben különösen nagy kereslet mutatkozhat a hazai sípályákra, hiszen a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt csak korlátozottan lehet igénybe venni a külföldi sípályákat.