Látogatható a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

Forrás: turizmus.com

 2021. július 19. 09:48

A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga július 19-én, hétfőn, ha csak részlegesen is, de megnyitotta kapuit a látogatók számára.

A pre opening period (POP) ideje alatt a négy évig tartó felújítása után júniusban átadott Rumbach Zsinagóga Komplexum korlátozott időben és korlátozott szolgáltatásokkal áll a látogatók rendelkezésére – tájékoztatott Róna Iván, a Dohány és a Rumbach Zsinagóga Komplexum turizmusáért felelős vezetője.

Ebben – a remélhetőleg csak pár hétig tartó – időszakban a multifunkcionális komplexum vasárnaptól péntekig, 10 és 16 óra között várja a látogatókat. Ekkor még nem lesz szervezett idegenvezetés, és a jegyértékesítés is mindösszesen 3 fajta belépőre szorítkozik.

Ezek a belépőfajták a következők:

  • Felnőtt jegy: 1500 forint
  • Gyermek jegy: 500 forint (6-12 éves kor között, a 0-6 éves korosztály ingyenesen léphet be)
  • Családi jegy: 2000 forint (2 szülő és minimum 2, 12 év alatti gyermek)

 

A POP-időszakban egyéb kedvezményes jegyek nem lesznek, de az igazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozottak és kísérőik ingyenesen látogathatják a komplexumot. Az épület akadálymentesített.

A közelmúltban szépült meg a Rumbach utcai zsinagóga

Fotó: Rumbach Zsinagóga Komplexum

A POP-időszak alatt a Rumbachban a következő terek látogathatóak:

  • Zsinagóga tér
  • Első emeleti Otto Wagner-kiállítás
  • Harmadik emeleti Politzer-kiállítás

 

A második emeleti kóser (húsos) kávéház még nem üzemel, így annak szolgáltatásait még nem lehet igénybe venni.

Az emeleti kiállítások is látogathatók

Fotó: Rumbach Zsinagóga Komplexum

Az idegenvezetők vizsgáztatása egy hónapja folyik, már több mint 40 idegenvezető szerzett licencet a Rumbachban való vezetésre. A vizsgáztatás tovább folytatódik – tudtuk meg.

Mivel a Rumbach utcai zsinagóga egy szakrális épület, így a belépési szabályok ugyanazok, mint a Dohány utcai zsinagógában. Férfiaknak a fejfedő viselése kötelező, a hölgyeknek a fedetlen vállakat és térd feletti részt takarni kell. Ehhez az intézmény térítésmentesen biztosít papírkipákat és papír vállkendőt. Lesznek itt is könnyű és szellőzésre alkalmas köpenyek azok számára, akiknek a lábuk (combjuk) is fedetlen.

Most kedvezménye áron lehet megtekinteni a szakrális épületet

Fotó: Rumbach Zsinagóga Komplexum

"Amikor véget ér a pre opening időszak, a kedvezményes árak megszűnnek, és teljes szolgáltatási vertikummal (pl. több nyelvű idegenvezetéssel, kávéházzal) a már 2020-ban meghirdetett 2021-es árainkon nyitjuk meg teljesen a Rumbach Zsinagóga Komplexumot" – közölte Róna Iván.