Megóvják a pusztulástól a kaptárköveket

Forrás: turizmus.com

 2018. február 08. 12:03

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 180 millió forint pályázati támogatást nyert el az Észak-Magyarországon található kaptárkövek megóvására. A projekt 2018 végére fejeződik be.

Néhány évvel ezelőtt egy egri szakmai civilszervezet kezdeményezésére miniszteri rendelettel természetvédelmi oltalom alá kerültek a hazai kaptárkövek és fülkés sziklák – mondta Baráz Csaba, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője, a projekt szakmai irányítója. A kövek nemcsak különleges természeti képződmények, kultúrtörténeti emlékek is.

 

Felmérés korszerű műszerekkel

Észak-Magyarországon jelenleg 41 lelőhelyen, összesen 82 kaptárkő található. Az elmúlt években a nemzeti park igazgatóság munkatársai pontos felméréssel leltárba vették ezeket a védett természeti kincseket. A 41 lelőhelyre kezelési és természetvédelmi tervet készítettek. A kaptárkövek többségének anyaga a riolit tufa, amely az idő múlásával pusztul, mállik, az utóbbi időben több kaptárkövet az akácok is benőtték.

Megóvásukhoz olyan programot dolgoztak ki, amely egyben a kaptárkövek bemutatását és az érdeklődők tájékoztatását is szolgálja. A kétéves program első lépéseként a szakemberek a legkorszerűbb térinformatikai műszerekkel és eszközökkel folytattak kutatást és felmérést  a kaptárkövek helyzetéről. A terepi munkákat már be is fejezték és jelenleg az anyagok számítógépes feldolgozását végzik.

A híres szomolyai kaptárkövek, kőfülkékkel

 

Hatvanmilliós fejlesztés Szomolyán

Az idén tavasszal tájrekonstrukciós munkálatokat folytatnak majd, amikor eltávolítják a kaptárkövekről az erőszakosan terjeszkedő akácot és más, nem őshonos növényeket. Ezt a munkát év végéig szeretnék befejezni. A megtisztított kaptárkövek mellé ismertető táblákat helyeznek el a közönségnek. Néhány turisztikai szempontból fontos bemutatóhelyen tanösvényeket alakítanak ki, többek között Eger mellett a mészhegyei- és a nyergestetői-, illetve a Cserépváralja közelében levő Nagy kúp elnevezésű kaptárkőnél.

A legnagyobb beruházást a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területen végzik, ahol nyolc különálló szikla és több mint száz fülke található. Ezen a területen a kaptárkövek megóvására egy kijelölt, a földfelszín fölé emelkedő, korláttal ellátott fémjáró lépcsőket alakítanak ki, valamint  esőbeállót is létesítenek. A fejlesztésre mintegy 60 millió forintot költenek.

A kaptárkövek mellett turistapihenőt is kialakítottak

Fotók: Mentusz Károly

Kaptárkőatlaszt is készítenek

A projekt más feladatokat is tartalmaz. Így például kaptárkőatlaszt, továbbá térképes kiadványt, illetve leporellót és 3D-s honlapot is készítenek a  turisták tájékoztatására. Az ismeretterjesztést szolgálja az is, hogy szakmai konferenciát rendeznek a kaptárköveket érintő települések lakóinak a környezetükben található természeti képződményekről, sziklavonulatokról és kúp alakú kőtornyokról.